TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  20.08.2018 15:25:43

Přehled po krajích: Nejvíce berou důchodci v Praze. PŘEHLED

 


V loňském roce pobíralo od států nějakou formu důchodu tři a půl milionu lidí. Na starobní, invalidní, vdovské a sirotčí důchody dával vloni stát přes 400 miliard korun. Pokud jde čistě o starobní důchody, nejvíce dostávali Pražané, kde byl průměrný starobní důchod 12 646 korun. Naopak nejnižší průměrný důchod byl v Olomouckém kraji, kde starobní důchodci dostávali průměrně 11 496 korun.

Výdaje, které stát každoročně na důchody vydává, stále stoupají. Zatímco v roce 2000 to bylo jen 181 miliard, v roce 2016 to bylo 394 miliard a vloni celková částka poprvé překročila hranici 400 miliard, konkrétně stát na výplatu důchodů dal 404 miliard, z toho na starobní důchody šlo 333 miliard.

Postupně se zvyšuje nejen to, kolik důchodci dostávají, ale i počet let, které pobíráním starobních důchodů stráví. Zatímco v roce 2000 žili muži ve starobním důchodu 16,78 let a ženy 22,72 let, vloni to bylo 19,23 let u mužů a 27,89 let u žen.

Starobních důchodů vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení zhruba 1,8 milionu. Dalších 600 tisíc lidí dostává starobní důchod v kombinaci s vdovským nebo vdoveckým důchodem. U mužů znamená kombinace starobního a vdoveckého důchodu přilepšení zhruba o 1 500 korun. Ženy pobírající vdovský a starobní důchod dostávají měsíčně téměř o 2 tisíce více, než důchodkyně pobírající jen starobní.

 

 

Nejvíce důchodců žije v nejlidnatějších krajích – ve Středočeském, Moravskoslezském, Jihomoravském kraji a v Praze. Pražané mají nejvyšší průměrné důchody, 13 767 korun u mužů a 11 737 korun u žen.

Nejčastěji čeští senioři dostávají starobní důchod v rozmezí 13 a 14 tisíc korun. Takováto částka chodila od České správy sociálního zabezpečení na účty necelému čtvrt milionu důchodců. S důchodem do tří tisíc muselo vystačit 6 453 důchodců. Naopak 35 769 seniorů, z toho 7 363 žen, pobíralo důchod vyšší než 18 tisíc korun.    

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688