TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  23.08.2018 18:54:35

Největší nízkonákladová aerolinka mění pravidla. Za kufr si připlatíme

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair, která létá do Prahy, Brna, Ostravy a Pardubic, mění podruhé během letošního roku pravidla pro přepravu zavazadel. Za větší kabinové zavazadlo si cestující nově připlatí. Ryanair si za něj bude účtovat přibližně 230 korun za každý let.

Byl to právě Ryanair, kdo naučil Evropany létat jen s kabinovým zavazadlem. Cestující byli léta zvyklí, že si na palubu mohli brát kufr o rozměrech 55x40x20 cm vážící maximálně 10 kilo zdarma. Za odbavená zavazadla se platilo. Od 1. listopadu Ryanair na palubu svých letadel nevezme zdarma ani tyto menší kufry na kolečkách.

Cestující budou mít zdarma nárok na přepravu pouze menšího zavazadla, které dají pod sedadlo před sebou. Ryanair ale drobně uvolnil pravidla pro tyto tašky, takže nově vezme na palubu zdarma tašky o maximálních rozměrech 40x20x25 cm.

Pokud chtějí přepravit i kufřík na kolečkách, mají dvě možnosti. Buďto zaplatí Ryanairu 6 liber (170 ) za prioritní nástup na palubu, pak si budou moci vzít doletadla menší tašku i kufřík. Pokud si prioritní nástup zaplatí až po nákupu letenky, zaplatí 8 liber (230 ). Kufr o rozměrech 55x40x20 cm a váze 10 kilo mohou nechat i odbavit. Při rezervaci zaplatí 8 liber, později pak 10 liber (280 korun).

Oproti prioritnímu nástupu na palubu si sice připlatí, kufr ale nebudou muset tahat přes bezpečnostní kontrolu a mohou v něm převážet třeba kosmetiku ve větším balení, než jsou 100ml lahvičky, či ostré předměty, kupříkladu žiletky. Nadále mohou odbavit také velký kufr vážící až 20 kilogramů, za nějž zaplatí 25 liber (720 ).

Změna se týká všech cestujících letících po 1. listopadu, tedy i těch, kteří už mají letenky koupené. Pasažéři, kteří si letenky koupili před 1. zářím, mají kvůli novým podmínkám možnost letenky zrušit a dostanou zpět všechny peníze.

Aerolinky mění pravidla pro cestování s příručními zavazadly už podruhé během jednoho roku. V zimě zavedli současnou praxi, kdy sice velká kabinová zavazadla přepravuje společnost zdarma, cestující, kteří si nezaplatili prioritní nástup na palubu, je ale musí odevzdat u gatu a dostanou je po příletu u výdeje zavazadel spolu s odbavenými kufry.

Ačkoliv Ryanair tvrdí, že 60 % cestujících se změna nedotkne, protože 30 % si připlácí za prioritní nástup už dnes a 30 % stačí jen malé zavazadlo, změnu odůvodňuje tím, že při současné praxi musí u gatu odbavit přes 120 kufrů, což způsobuje dlouhá zpoždění. Prioritní nástup na palubu si ale logicky nemůže koupit každý cestující, na každý let jich je k dispozici 95.

Opačným krokem šla další velká evropská nízkonákladovka, maďarský Wizzair. Ta v minulosti velká příruční zavazadlo měla zpoplatněné a malé bylo zdarma, na časté stížnosti pasažérů ale umožnila cestujícím převážet jej zdarma i velký kufřík.

Ryanair je po německé Lufthanse druhou největší evropskou aerolinií. Do Prahy létá z patnácti měst, s zimním letovým řádem plánuje přidat dalších pět destinací. Další linky provozuje také z Brna, Ostravy a Pardubic.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

30.04. 12:46  Zbytečné zmatky (Radomila Janková)
21.11. 17:27  Co malé kufry? (robert)
28.08. 21:17  Co malé kufry? (Jára)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688