TNBiz (TN.cz)
Insolvence  |  30.08.2018 11:57:21

Revoluce v exekucích: miliony z nich chce ministr úplně zastavit


Ministerstvo spravedlnosti chystá velké změny v exekučním řízení. Miliony exekucí, které jsou marné, by se měly úplně zastavit. Zároveň by měl věřitel platit za zahájení řízení. Zaměstnavatelům pak budou úkony spojené s exekucemi zaměstnanců hrazeny.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek připravuje revoluční opatření v exekucích. Mnohé z navrhovaných změn jsou v souladu s tím, co dlouhodobě prosazuje Exekutorská komora. Právě s jejími představiteli se chce Kněžínek co nejdříve setkat. Informoval o tom portál Česká justice.

Asi nejzásadnější připravovanou změnou je zavedení lhůty, po jejímž uplynutí musí soudní exekutor řízení zastavit. "V důsledku toho by proti povinným nemusely být vedeny vícečetné exekuce, z nichž oprávněnému neplyne žádný přínos ohledně uspokojení jeho pohledávky," uvedlo pro portál ministerstvo.

Dosud je možné vést exekuční řízení celá desetiletí. Exekutor často čeká, až dlužník začne pobírat důchod, případně na dědické řízení. Problém se týká i vězňů, kteří dluží, ale jsou odsouzeni k dlouholetému trestu.

Tzv. marných exekucí jsou přitom podle Exekutorské komory miliony. "Miliony řízení jsou vlastně bezvýsledné nebo neproveditelné, ale věřitelé je odmítají zastavit. Ukončení exekuce při bezvýslednosti je paradoxně mnohem složitější a nákladnější než ukončení úspěšně provedené exekuce," informoval člen prezidia Komory Martin Tunkl.

Zároveň chce ministerstvo ztížit samotné podávání exekučních návrhů. Někteří věřitelé navrhují exekuci i v případě, že je šance na vymožení peněz mizivá. Od toho by je měl v budoucnu odradit poplatek a povinná záloha, které budou muset za exekuční návrh zaplatit.

"Náklady spojené s poplatkem a povinnou zálohou vynaloží na počátku exekučního řízení oprávněný a bude proto nucen předem zvážit, jestli jsou majetkové poměry povinného takové, aby pohledávka mohla být úspěšně vymožena. V případě bezvýslednosti exekuce nebudou oprávněnému vynaložené výdaje uhrazeny," doplnilo pro portál ministerstvo.

Zároveň by se měly vícečetné exekuce soustředit jen u jednoho exekutora. Sníží se tím výdaje, které v současnosti musí vynaložit několik exekutorů. Zejména jde o náklady na zjišťování údajů o majetku dlužníka.

Další změna se týká zaměstnavatelů, kteří v současnosti za úkony spojené s exekucemi zaměstnanců platí. To je také častý důvod, proč lidé v exekuci nemohou najít práci. Nově by jim náklady měly být hrazeny. "Navrhujeme upravit v paušální výši měsíční náhradu nákladů všem plátcům mzdy za jejich úkony v rámci výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy," sdělil resort.

Ministr plánuje také vyřešit způsob předávání exekutorských úřadů, zastupování soudního exekutora a jeho přeložení. "Porušení povinností při předávání exekutorského úřadu se navrhuje upravit jako správní delikt a u překládání soudních exekutorů se navrhuje stanovit, že dochází pouze k výměně jejich sídla, nikoliv k výměně exekučních řízení, která vedou. Nově se také upravuje postup pro případ, že se uvolněný exekutorský úřad nepodaří dlouhodobě obsadit nebo že bude zrušen," uzavřel resort pro Českou justici.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688