Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.09.2018 23:03:29

11. září: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie na americkém trhu v úterý zpevnily. Po slabém zahájení trh vytáhl nahoru zejména technologický sektor v čele se společností Apple, která má ve středu představit své produktové novinky. Obnovené obavy o vývoj vztahů USA a Číny podpořily dolar.

Index Dow vzrostl o 0,44 % na 25 971,06 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,37 % na 2 887,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,61 % na 7 972,47 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,64 % na 13,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o pět bazických bodů na 2,98 %. Nejsledovanější kryptoměny převážně ztrácely (bitcoin -0,4 %, ethereum -6,2 %).

ZA POSLEDNÍCH 9 LET SE MÝLILY I NEJVĚTŠÍ TRŽNÍ CELEBRITY

Akcie Applu (+2,53 %) stouply o více než dvě procenta, dařilo se také Amazonu (+2,48 %) a celý technologický sektor přidal 0,9 %. Přispěl k tomu i růst cen akcií Microsoftu (+1,70 %) a Facebooku (+1,07 %).

12 TOP TECHNOLOGICKÝCH FIREM V USA

Trhu pomohl také energetický sektor. Ten stoupl spolu s dvouprocentním zvýšením cen ropy, které podporuje znepokojení z negativního dopadu amerických sankcí vůči Íránu.

Akcie Tesly (-2,12 %) ztrácely poté, co je analytik z banky Nomura označil za "neinvestovatelné". Akcie Nike (+0,6 %) posílily po zlepšení doporučení z neutrálního na nákupní ze strany společnosti Canaccord Genuity.

Dolar na devizových trzích zpevňuje. Růst mu pomáhají zejména obnovené obavy o vývoj vztahů mezi USA a Čínou kvůli jejich obchodnímu sporu. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zisky ale během dne postupně ztratil a krátce před 22.00 SELČ prakticky stagnoval na 95,22 bodu. Vůči jenu dolar zpevnil 0,43 % na 111,61 JPY a proti euru se obchodoval beze změny na 1,187 USD. Libra na dolar ztrácela 0,12 % na 1,3010 USD.

Znepokojení z eskalace obchodního konfliktu mezi USA a Čínou, dvěma největšími ekonomikami na světě, převážilo naděje trhu na uzavření dohody o brexitu. Euro a britská libra tak nenavázaly na pondělní vzestup. Měny se ale obchodovaly v úzkém rozpětí.

CO TWITTER DAL: LŽI A HISTORIE

Ceny ropy se zvyšovaly kvůli obavám z negativního dopadu amerických sankcí vůči Íránu na globální dodávky suroviny. Washington vyzval své spojence k omezení dovozu íránské ropy a zdá se, že někteří asijští zákazníci, včetně Jižní Koreje, Japonska a Indie, se touto výzvou řídí, uvedla agentura Reuters.

"Dopad amerických sankcí vůči Íránu je jasně cítit," poznamenal analytik Tamas Varga ze společnosti PVM Oil. "Největší obavou je zjevně množství íránské ropy, které mizí z trhu."

Americká vláda nyní usiluje o to, aby byl výpadek dodávek ropy z Íránu kompenzován růstem těžby v jiných zemích. Chce tak zabránit výraznějšímu růstu cen ropy, který by mohl brzdit ekonomickou aktivitu. Americký ministr energetiky Rick Perry v pondělí jednal ve Washingtonu se svým saúdskoarabským protějškem Chálidem Fálihem a ve čtvrtek se v Moskvě setká se svým ruským protějškem Alexandrem Novakem. Rusko, Spojené státy a Saúdská Arábie jsou s velkým náskokem největšími těžaři ropy na světě. Společně pokrývají zhruba třetinu globální spotřeby suroviny.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688