TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.09.2018 15:59:36

Nová syntetická droga může zničit zdraví kdykoliv

Česko obchází strašlivá hrozba, která už si vyžádala jeden lidský život. Novou syntetickou drogou se intoxikovalo už 19 lidí a případů stále přibývá. Riziko spojené s drogou je podle šéfa Národní protidrogové centrály proměnlivé, protože se neustále mění chemická skladba i koncentrace. Uživatel si tak nikdy nemůže být jistý, kdy mu půjde o život.

Syntetické konopí se šíří po celém světě, v Británii se na ulicích válí lidé připomínající zombie po ulicích. Zákeřná droga už se ale rozmáhá i v Česku a situace nevypadá vůbec dobře. Intoxikovalo se již nejméně 19 lidí, jeden člověk strašlivé droze podlehl.

Droga představuje velké nebezpečí. "Ta látka, o které hovoříme, je z rodiny nových syntetických drog, které se vyznačují tím, že mají proměnlivou skladbu účinných látek a vyrábějí se takovým velmi nahodilým způsobem, takže ten rizikový potenciál ve vztahu ke zdraví je velmi proměnlivý. De facto ten rostlinný materiál je pouze nosič té účinné látky o koncentraci, která není nikomu známá," popsal nebezpečnost syntetického konopí ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Doménou tohoto typu látek je podle Frydrycha internetový prodej, i tak se ale látka šíří například mezi bezdomovci. Výrobci těchto látek neustále proměňují chemickou strukturu a díky tomu obchází seznam zakázaných látek v jednotlivých zemích.

Nejčastěji se účinné látky dováží z Číny a Indie, zpracovávány jsou pak přímo na území Evropy, ojedinělé případy se objevují i v České republice.

Aktuální situace s novou drogou se neustále zhoršuje. Nejméně u 10 lidí, kteří se drogou přiotrávili v Moravskoslezském kraji, se objevila stejná účinná látka, jedná se tedy o stejnou drogu.

Před požíváním drogy důrazně varuje policie. "Já bych chtěl upozornit veřejnost, aby pokud se dostane s drogou do styku, tak aby ji zaprvé neužívala a aby poskytla informace na linku 158," apeloval ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

"Laicky lze popsat tuto psychotropní látku jako sušenou rostlinou hmotu podobající se nadrcenému konopí (marihuaně) nebo rostlinnému koření (jako například majoránka, šalvěj apod). Látky jsou zpravidla uživateli kouřeny. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy (metamfetamin, extáze apod.). Fatální následek ovšem vzhledem k výše sdělenému může znamenat také požití tohoto syntetického canabinoidu v kombinaci s alkoholem. Značné zdravotní obtíže může přinést ba i první experimentování s touto syntetickou látkou," popisuje vrchní komisařka Gabriela Pokorná.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688