Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  18.09.2018 09:10:05

USA a Čína znovu zkřížily meče v obchodní válce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Obchodní válka vstupuje do dalšího kola. Spojené státy od příštího týdne zavádějí cla, která již postihnou téměř polovinu dovozu z Číny, a hrozí jejich dalším zvýšením v příštím roce. Dnešní kalendář je oproti tomu téměř prázdný. Zatímco včerejší data o růstu českých cen výrobců potvrdila nutnost utahování domácí měnové politiky, údaje z polského trhu práce dnes ukážou stabilní růst zaměstnanosti i mezd.

Spojené státy zavedou 10% cla na polovinu dovozu z Číny

Inflace v eurozóně nepřekvapila. Jádrová inflace se nadále drží na 1 %, nic se tak nemění na našem výhledu, že ECB přistoupí ke zvýšení sazeb až kolem poloviny příštího roku. Větší vliv na trhy měla zpráva, že americký prezident Trump ohlásí zavedení 10% cla na dovoz vybraného zboží z Číny v hodnotě zhruba 200 mld. dolarů. Tuto přirážku prý v příštím roce zvýší na 25 %. Oznámení následně přišlo po půlnoci evropského času a bude platné od příštího týdne. Dohromady s již dříve zavedenými cly vůči Číně (25% clo postihující zhruba 50 mld. dolarů importů) tak bude zasažena zhruba polovina dovozu z této velké asijské země do Spojených států. Americká měna následkem toho výrazně oslabila a euro se opět podívalo na hodnotu 1,170 USD/EUR. K tomu dopomohlo i mírné zklamání z výraznějšího poklesu důvěry ve zpracovatelském průmyslu v okolí New Yorku.

Polský trh práce je nadále utažený

Údaje o růstu průměrné mzdy a zaměstnanosti potvrdí stabilní situaci na polském trhu práce. Růst zaměstnanosti by měl jen nepatrně zpomalit, podobně jako svižná dynamika průměrných mezd. Polská nezaměstnanost je přitom nadále na rekordně nízkých hodnotách. Z toho těží hlavně polští spotřebitelé, jejich poptávka proto zůstává tahounem růstu i ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Korunu dále podpořily ceny výrobců

Na trhu s korunou včera dozníval páteční optimismus i vyjádření členů bankovní rady ČNB z minulého týdne. Česká měna se tak pevně usadila pod hodnotou 25,50 a je nejsilnější od poloviny května. Neotřáslo s ní ani oznámení o nových clech, která plánují Spojené státy uvalit na dovoz z Číny. Naopak ji podpořily údaje o cenách v průmyslu a stavebnictví, které překvapily trh silnějším růstem. Je vidět, že výrobci jsou nuceni své rostoucí mzdové náklady přenášet do cen. Pro ČNB to potvrzuje nutnost zvyšování sazeb, které čekáme do konce roku ještě dvakrát, a dále v příštím roce postupně až na hodnotu 2,5 % v Q3 19.

Kurz české měny se ke konci dne dostal až ke 25,45 CZK/EUR a poblíž této hodnoty vstupuje i do dnešního obchodování. Dařilo se i ostatním měnám v regionu. Zatímco maďarský forint včera posílil jen mírně na 324,6 HUF/EUR a korigoval tak část pátečních ztrát, polský zlotý přidal 0,2 % a odpoledne se obchodoval v těsné blízkosti hranice 4,300.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.03.2022Jednání prezidentů USA a Číny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.08.2020Spor mezi USA a Čínou dále eskaluje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688