Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.09.2018 17:48:37

Vzniká nové odvětví, investoři se mohou přetrhnout aneb marihuanové akcie


Takzvané marihuanové akcie jsou podle mne jedním z nejzajímavějších jevů na akciovém trhu. Jde o společnosti, které díky měnícím se postojům veřejnosti, a následně i politiků, mohou před sebou mít obrovský růstový potenciál. Jenže je tu jeden investiční zádrhel: Často jde o společnosti, které negenerují žádnou hotovost, ale jejich akcie se obchodují za ceny, které implikují budoucí eldorádo. Pokud tedy chceme na trhu za každou cenu hledat nějakou bublinu, vydejme se po stopě marihuanového kouře. Poslední události ale ukazují, že i pokud to je bublina, zatím na prasknutí asi moc není.

Nedávno jsem tu psal o tom, že do konopného byznysu se hrnou některé pivovary a poslední dny tento trend pozvedly ještě o úroveň dál. Dozvěděli jsme se totiž, že společnost Coca-Cola vede rozhovory se společností Aurora o tom, že spolu budou vyrábět konopné nápoje. Jinak řečeno, i ten největší „nápojář“ ze všech dospěl k názoru, že je třeba vykročit konopným směrem. Není překvapením, že akcie kanadské Aurora Cannabis reagovaly na zprávy prudkým posílením (14 %). CNBC přitom k oněm jednáním píše, že jejich cílem by pravděpodobně bylo vytvoření nápoje zaměřeného na zlepšení lidského zdraví. Konkrétně by měl pozitivně působit na záněty, či tišit bolest.

Když se nad tím tak zamyslíme, slabá stránka konopných společností se nakonec může změnit ve stránku silnou. Konkrétně: Jejich malá velikost může napomáhat tomu, že velcí giganti nakonec budou uvažovat o jejich nákupu, a jelikož z absolutního hlediska nepůjde zase o takové částky, nemusí „hledět na korunu“. Možná, že tento scénář je jedním z faktorů, který šroubuje ceny na tomto segmentu trhu tak vysoko. Valuační "napnelismus" je každopádně dobře patrný i na Auroře. Zde je její hospodaření:

Zdroj: Morningstar

Tržby firmy prudce rostou: ve fiskálním roce 2016 se dostaly na 1,5 milionu dolarů, loni na 18,7 milionů dolarů a za posledních 12 měsíců už dosáhly 42 milionů dolarů. A to se nyní otevírají doposud uzavřené brány rekreačního používání marihuany v Kanadě. Optimisté očekávají/doufají, že brzy přibudou další země. Čtenář si ale rychle všimne, že všechna ostatní čísla v tabulce jsou záporná – jak zisky, tak provozní a volné cash flow. I zde se čísla pohybují k násobkům těch předchozích, což ovšem v této části číselného spektra již tak pozitivně nevyznívá.

Z finančního (!) hlediska jde o mustr, v jakém se pohybuje třeba Netflix – růst a mohutné investice, které posouvají tvorbu hotovosti hluboko do záporu. Konopné akcie jsou ale extrémem v tom smyslu, že zatím nejsou ani ve fázi, kdy by dosahovaly alespoň černých čísel na úrovni ziskovosti. Aurora se přitom nyní díky očekávání zářné budoucnosti pyšní kapitalizací ve výši 7,25 miliard dolarů. Jak toto číslo vnímat? Podívejme se nejdříve na jednu zajímavost:

Pokud u této akcie chceme určit požadovanou návratnost, dostane se nám nezvyklého pohledu na odhadované výše takzvané bety – ukazatele systematického rizika. Podle výpočtů Yahoo dosahuje beta hodnoty blízké mínus 1, což by znamenalo, že akcie má obrovský diverzifikační potenciál a její požadovaná návratnost se proto (podle běžně používaného modelu CAPM) pohybuje v záporných hodnotách! Naopak Reuters uvádí, že beta se pohybuje na hodnotě 4,32, což je extrémně vysoko (celý trh má betu na hodnotě 1). Požadovaná návratnost by se pak měla pohybovat kolem 26 % ročně.

Pokud by bylo relevantní číslo od Reuters (riziko tu přece jen je značné, protože firma i odvětví vlastně začínají od nuly) a firma by již generovala stabilní tržby a hotovost (tj. byla by stabilizovaná a nerostla by), kapitalizaci by ospravedlnila ročně generovaná hotovost pro akcionáře ve výši 1,9 miliardy dolarů. Tedy číslo, které je řádově vzdálené tržbám firmy, o jejích ziscích a cash flow nemluvě.

Pokud by požadovaná návratnost klesla na nějakých 8 – 9 % (beta na hodnotě jedna) a firma by dlouhodobě rostla o 2 %, bylo by nutné akcionářům na ospravedlnění 7miliardové kapitalizace ročně vydělávat necelých 0,5 miliardy dolarů. To je znatelně méně, ale stále naprosto mimo současné parametry. Jinak řečeno, očekávání tu jsou obrovská a mohu jen zopakovat, že ta největší (z hlediska valuační našponovanosti) bublina na trhu by byla naplněná marihuanovým kouřem. Pokud to není bublina, tak se konopí stane běžnou součástí našeho spotřebitelského života.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688