TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.09.2018 13:05:50

Prudké ochlazení přineslo do čekáren chřipku

Ještě uprostřed minulého týdne atakovaly teploty tropickou třicítku, o víkendu se ale prudce ochladilo - někde i o více než patnáct stupňů. Prudké ochlazení s sebou bohužel přineslo i zvýšený počet pacientů v čekárnách, proto je důležité dodržovat několik pravidel, abychom podzimním chorobám předešli.

Při prudké změně počasí je samozřejmě důležité se chránit, abychom neonemocněli nějakou z běžných respiračních chorob. Jenže jak upozorňuje MUDr. Jan Boženský, prevenci je třeba dodržovat celoročně.

"V den ochlazení už toho náhlou prevencí moc nezachráníme. Je samozřejmě vhodné se teple obléci a jíst vitamíny, jenže recept na 100% obranu proti chřipce a nachlazení to není," upozornil pro TN.cz lékař s tím, že obecně nemá cenu se bránit virovým infekcím. "Byly tu, jsou a budou," dodal.

Odborníci proto doporučují nechat se proti chřipce očkovat. Vakcinaci proti chřipce radí zejména lidem starším 65 let a pacientům chronicky nemocným - tedy například diabetikům nebo lidem s chronickým zánětem plic.

"Očkování proti chřipce je určitě vhodné a doporučuji ho všem. U dětí je k diskuzi, jestli patří mezi ty skutečně nejohroženější skupiny, ale určitě je toto očkování u nich možné," uvedl MUDr. Boženský s tím, že na vakcíny si ještě chvíli počkáme. První várky by měly do ordinací a lékáren dorazit v řádu několika málo týdnů.

Ideální doba na očkování proti chřipce říjen a listopad. Kromě chronicky nemocných a starších osob by se měly nechat očkovat i ti, kteří o tyto lidi pečují nebo je ošetřují.

Letošní vakcína by měla být tří nebo čtyřvalentní. Podle Státního zdravotnického ústavu poskytuje čtyřvalentní vakcína širší ochranu proti cirkulujícím virům chřipky, třívalentní je potom méně účinná.

Že je chřipku neradno podcenit dokládají i údaje z minulé chřipkové sezóny, kdy lékaři zaznamenali více než 600 klinicky vážných průběhů chřipky a 250 úmrtí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688