TNBiz (TN.cz)
Práce  |  03.10.2018 22:02:33

Vláda chce další hasiče. Uspěje ale jen 1 z 10 uchazečů

Hasičů bude víc. Vláda ve středu schválila peníze na dalších 450 profesionálů, kteří by měli sbor posílit během 3 let. Přestože uchazečů o tuto práci je dost, náročnými náborovými testy projde jen málokdo.

Kariéra pro milovníky adrenalinu - tak by se dala popsat práce profesionálního hasiče. Budoucí hasič musí splňovat náročná kritéria. Musí projít fyzickými a zdravotními testy a psychotesty.

"Projde nám tak 1 z 10 uchazečů. Ti mladí hoši, kteří se k nám hlásí, nejsou úplně fyzicky zdatní," prozradila mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Kromě toho by měl mít každý uchazeč maturitu a být české národnosti. "My máme v Praze spíše nedostatek strojníků - to znamená řidičů. Tam bychom potřebovali doplnit stavy," popsal, co trápí pražské hasiče jejich mluvčí Martin Kavka.

Práce profesionálního hasiče není jenom hašení, ale třeba také vyprošťování obětí dopravních nehod nebo zásahy při živelních katastrofách. I profese hasiče má svá negativa. A to ve formě nadměrného stresu, kterému jsou záchranáři denně vystaveni.

"Je to fyzicky i psychicky náročná práce. Pokud ti lidé tady slouží už nějakou delší dobu a jsou starší třeba přes 50 let, tak pak už v tom výjezdu mohou mít problém," řekl mluvčí pražských hasičů Kavka.

Plat je dán tabulkami. Jeho podstatnou součástí je množství příplatků za služby, pohotovosti a důležitou roli hraje i specializace a osobní ohodnocení.

"Záleží na odsloužených letech. Pokud vezmeme ten průměrný plat ze 7 tisíc hasičů, kteří jsou zařazeni v jednotkách, tak je to 36 tisíc korun hrubého," uvedla mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Zaoralová.

I přes dobré platové ohodnocení a celou škálu benefitů se Česko potýká s nedostatkem hasičů. V současnosti jich je pouhých 7 tisíc.

"Dnes vláda odsouhlasila můj návrh, že se příští rok navýší počet profesionálních hasičů o 150, a o další 300 do 2021," slíbil ministr vnitra Jan Hamáček.

Rozšířit by se měl také počet hasičských stanic, počítá se s modernizací komunikačních sítí a rozvojem bezpilotních systémů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688