TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  09.10.2018 23:16:41

Bič na úředníky. Nesouhlas musí dát do 60 dnů, jinak můžete stavět

Stavební řízení by v budoucnu nemělo trvat déle než rok. Průkopníkem by se už příští rok mohla stát tzv. fikce souhlasu závazného stanoviska. To znamená, že úředníci by případný nesouhlas museli žadateli sdělit do 60 dnů.

Nový stavební zákon, který má zjednodušit a zkrátit přípravu staveb, chystá ministerstvo pro místní rozvoj. Podle něj jsou lhůty pro vydání stavebního povolení extrémně dlouhé. Pokud během 60 dnů žadatel nedostane žádné závazné stanovisko, má se za to, že může začít stavět.

Tento návrh chce šéfka resortu Klára Dostálová předložit vládě už na podzim. "To přinese zjednodušení samotnému povolovacímu procesu," tvrdí Dostálová.

V Praze se na stavební povolení čeká pět a více let. Třeba jeden provozovatel automyček už přes rok vyřizuje stavební povolení na pronajatém pozemku. "V dubnu jsem požádal o územní rozhodnutí, na konci června jsme dostali výzvu na dodání nějakých podkladů, hned po 10 dnech to měli, ale potřebovali další podklady. Doposud jsou všechny věci splněny. Pak jsem se dozvěděl, že referentka odjela na dovolenou na tři týdny," popsal Michal Pogorelov.

"Největším problémem je byrokracie a administrativa spojená se schvalovacími procesy," souhlasí i mluvčí developerské společnosti David Jiroušek. Bytové domy se běžně staví několik let, což je doba od zahájení řízení až po realizaci.

"Dnes příslušné orgány státní správy něco rozhodnou, je tady tisíc možností odvolacího řízení, vstupují do toho i ti, kdo do toho už dříve vstupovali," vypočítal ekonom a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Orgánů, které vydávají závazná stanoviska, je teď přes osmdesát. Nový stavební zákon tedy zasáhne desítky předpisů. V praxi by to znamenalo, že byste se s jednou jedinou žádostí vydali na jediný stavební úřad. Výsledkem by bylo jedno rozhodnutí a jedno razítko.

"V současném století nemůže investor s dokumentací obíhat, ale obíhá elektronická dokumentace příslušné dotčené orgány," představuje si Dostálová. Oddělit by se měla také státní správa od místních samospráv, výsledkem by byl státní stavební úřad. Nový stavební zákon by měl začít platit už za tři roky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688