Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.10.2018 12:19:44

Pražská burza v týdnu ztratila nejvýrazněji od konce dubna, v očekávání Avast a CETV

Globální negativní sentiment na akciových trzích se nevyhnul ani pražské burze, když zejména druhá polovina týdne přinesla výraznější prodejní přetlak. Proti trhu se dokázaly vydat jen dvě emise a měřeno indexem PX tak akcie za týden v souhrnu odepsaly 2,15 %. Po letos několika slibných pokusech o růst, tím však již od počátku roku znovu nabrané zisky index PX prakticky opět vymazal. Připisuje si aktuálně jen nevýrazných 0,13 %, více kladný výsledek tak vykazuje jen dividendový index PX-TR s letošním posunem o 5,56 %.

Proti trhu se dokázaly solidně vydat akcie slovenské TMR, které tím dále navýšily svá 5 letá maxima. Pomohly firmou zveřejněná provozní čísla za letní sezónu. Druhou a zároveň poslední v týdnu rostoucí emisí byly akcie PFNONWOVENS, které tím zároveň zakončily nejvýše od konce června.


Největším propadákem týdne se nakonec staly akcie pojišťovny VIG, které nedokázala ani podržet předtím dříve těžce vybojovaná silná technická hranice u 630 . Pokles vlastně dosti překvapující, když pro firmu významný vývoj na dluhopisových trzích přitom přinášel růst výnosů. Americké státní např. 10leté dluhopisy zaznamenaly již 7 letá maxima, když výnos překračoval i 3,2 %.

Druhou nejztrátovější emisí byly akcie MONETA, kde došlo na překvapivou transakci se skupinou PPF. Transakce, která v případě uskutečnění přinese v příštím roce jednorázové náklady a negativně tak ovlivní předpokládané hospodaření banky. Stupně „vítězů“ uzavírají akcie CETV, které vykázaly další nárůst short pozic. Mediální firma pak oznámila, že výsledky za 3. čtvrtletí zveřejní již ve čtvrtek 18. října. Jedná se o nejzazší termín reportu za dané čtvrtletí přinejmenším v této dekádě. Investoři nicméně také stále čekají na rozuzlení situace okolo prodeje aktiv ve Slovinsku.

Na ztráty indexu však svou vahou výrazně zatlačily zejména akcie ČEZ. Opět sledovaly cenový vývoj elektřiny, kde se pro dodávky pro rok 2019 znovu ukázala hladina 58 EUR/MWh jako rezistentní. V návaznosti i na oddych cen ropy ke konci týdne se cena ustalovala u 55 EUR/MWh.

Zpět pod hladinu 900 se po měsíci dostaly akcie KB. Poslední bankovní titul ERSTE tentokrát v neklidné dny překvapivě vykázal poměrně rezistenci, když oproti minulému pátku utrpěl jen nevýrazné ztráty. Hůře na tom vlastně byly obvykle konzervativní akcie O2, které se obchodovaly vůbec nejníže od prosince 2016!

Zveřejněná solidní prodejní firemní čísla likérky STOCK nezabránila nakonec poklesu ani tomuto titulu. Obdobné ztráty, avšak pro index mnohem významnější, zaznamenaly akcie Avast. U firmy akcionáři na středeční valné hromadě dle očekávání rozhodly o účetní redukci kapitálu, která otevírá cestu pro očekávanou výplatu dividend. Nyní investoři budou především vyhlížet čtvrteční report hospodaření.

Zmínit lze pokles akcií Philip Morris, které tak pomalu znovu atakují svá letošní a zároveň tedy více než roční minima. Pokles se nevyhnul ani akciím Kofola, kde se objevil další „insider nákup“. Dalších 316 tisíc korun investoval nákupem 1 000 akcií člen představenstva Jiří Vlasák. Navázal tak na své nákupy z posledního měsíce, kdy již obdobně pořídil na 2 350 akcií Kofola. Akcie Kofola každopádně stále zůstávají nejztrátovější v tomto roce...

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688