Patria (Patria Finance)
Osobní finance  |  15.10.2018 11:26:25

Banky v Česku po zpřísnění pravidel čekají slabší zájem o úvěry na bydlení


Banky v tuzemsku v letošním třetím čtvrtletí dále zpřísnily úvěrové standardy u úvěrů na bydlení, zatímco u úvěrů nefinančním podnikům je ponechaly nezměněné. Úvěrové standardy u spotřebitelských úvěrů se po předchozím uvolnění rovněž nezměnily. Uvádí to zpráva ze šetření úvěrových podmínek bank, kterou dnes ČNB zveřejnila na svém webu.

Zpřísnění úvěrových standardů u úvěrů na bydlení bylo ovlivněno zvýšením nákladů financování bank a zpřísněním požadavků v oblasti bonity klientů. Úvěrové podmínky se však u úvěrů na bydlení vlivem poklesu průměrných úrokových marží uvolnily, říká ČNB.

Neměnnost úvěrových standardů u podnikových úvěrů koresponduje mimo jiné s bankami neutrálním vnímáním rizik ohledně očekávání celkové ekonomické situace.

Poptávka po úvěrech na bydlení před říjnovou účinností změn v doporučeních ČNB vzrostla. Naopak poptávka podniků po úvěrech se snížila.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2018 dojde dle výhledu bank u úvěrů domácnostem k plošnému zpřísnění úvěrových standardů, naopak u podnikových úvěrů zůstanou standardy nezměněny.

Banky očekávají pokles poptávky po úvěrech na bydlení, neměnnost poptávky po úvěrech na spotřebu a mírné zvýšení poptávky po podnikových úvěrech.

Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje názory bank na změnu nabídky úvěrů prostřednictvím úvěrových standardů a podmínek a na změnu poptávky po úvěrech u nefinančních podniků a domácností. Nejnovější šetření bylo provedeno v období od 4. do 18. září 2018. Šetření se zúčastnilo 21 bank, které mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Přísnější podmínky pro poskytování hypoték platí od října. Výše dluhu žadatele o hypotéku by nově neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

O změně ČNB rozhodla letos v červnu. Pravidla pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti ponechala ČNB beze změny.

Zdroj: ČNB, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688