TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.10.2018 06:49:41

Hnutí ANO musí spoléhat na komunisty. Jejich vliv stoupá

Neúspěch vládních stran v senátních volbách má nečekaný rozměr. Premiér Andrej Babiš se kvůli vítězství opozice v Senátu bude muset při prosazování zákonů více spoléhat na komunisty. Ti ve Sněmovně tolerují současný menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Horní komora parlamentu se 14. listopadu změní v baštu opozice. V senátních volbách porazily opoziční strany v čele s ODS vládnoucí hnutí ANO a ČSSD a svého zástupce v Senátu ztratili i komunisté.

Senát vedený opozicí bude patrně častěji vracet zákony, které mu přijdou ze Sněmovny. Pro jejich znovu prosazení už ale nebude stačit pouze většina na jednání přítomných poslanců, ale zvednout ruku bude muset v takových případech minimálně 101 poslanců. 93 koaličních a nejméně osm z patnácti komunistických.

"Jejich cena stoupá. S nimi právě premiér bude muset vyjednávat. Vojtěch Filip utržil poměrně hodně výchovných pohlavků a dostal lidově řečeno od voličů nabančíno, ale hodnota komunistické strany a i SPD narostla," řekl pro televizi Nova politolog Jan Kubáček.

"Teď to bude klást logicky ještě větší nároky na projednání návrhu s jednotlivými senátními kluby a častěji asi budeme potřebovat i 101 v Poslanecké Sněmovně," uvedl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Premiér Babiš přitom před necelým měsícem tvrdil, že podpora KSČM byla jednorázovou záležitostí. "Komunisti na základě programové dohody s ČSSD, která je hlavně v programové prohlášení, nás podpořili jako vznik jednorázově. Nemají vliv není tak, jak to je podsouváno," řekl tehdy premiér Andrej Babiš.

"Jestli vláda bude tu pomoc potřebovat a pokud to bude v souladu s naším programem tak rádi poskytneme, pokud to nebude s naším programem tak vláda nemůže s námi počítat," uvedl Vojtěch Filip, předseda KSČM.

"Současná vláda je menšinová, tudíž musí vždy hledat většinovou podporu pro své zákony. Volby do Senátu nic nezměnily. Je pravdou, že lze očekávat více zákonů vrácených Senátem, které budou vyžadovat kvórum 101," napsal Jan Hamáček.


Prvním ostrým testem tak bude nejspíš hlasování o rozpočtu na příští rok.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688