TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  16.10.2018 10:47:03

Selhání EU: Do EU přichází ročně až 200 000 lidí díky padělaným dokladům


Až 200 000 lidí překročilo v loňském roce hranice Evropské unie díky organizovanému zločinu a padělání dokladů. Alespoň to s odkazem na údaje Europolu tvrdí europoslanec Tomáš Zdechovský.  

Díky falešným dokladům se uprchlíci snadno vyhnou hraničním kontrolám, migračním předpisům a vízovým požadavkům. Bezpečnostní experti varovali, že tyto praktiky jsou příčinou nekontrolovaného vstupu zločinců a teroristů do EU. Na základě interpelace europoslance Tomáše Zdechovského tato fakta poprvé potvrdil i eurokomisař Dimitris Avramopulos.

"Pašeráci migrantů se stále více organizují, vytvářejí sofistikované profesionální sítě, které fungují nadnárodně, čímž je tato bezpečnostní hrozba s kradenými doklady stále silnější. Interpeloval jsem proto Komisi, abych zjistil, jaké kroky proti tomuto fenoménu dělá,“ vysvětluje Tomáš Zdechovský důvody, proč se už koncem června obrátil na Komisi.

Odpovědi se dočkal nyní. Komise se prý problematikou delší dobu zabývá, a vznikl proto Akční plán pro posílení evropské reakce proti podvodům s cestovními doklady.

"Během uplynulých 12 měsíců proběhly za podpory Europolu čtyři významné operativní akce, jež vedly k zatčení nejméně 47 pachatelů trestných činů, kteří používali padělané nebo falešné cestovní doklady k převádění migrantů či obchodování s lidmi. V jednom případě se organizátorům akce podařilo zajistit 900 cestovních pasů a průkazů totožnosti a pozatýkat 11 členů zločinecké skupiny zapojené do krádeží a padělání cestovních dokladů,“ napsal Avramopulos v odpovědi.

Komise také uvedla, že agentura Frontex podporuje odborné vzdělávání pro členské státy v oblasti boje proti padělkům a rovněž prostřednictvím své sítě pro analýzu rizik podvodů v souvislosti s paděláním evropských dokladů vydává zvláštní příručky o syrských a iráckých dokladech a o rizikových profilech podvodníků.

To ale Zdechovskému nestačí a volá po tom, aby Komise navrhla postup proti lidem, kteří se do Evropské unie dostali pomocí padělaných dokladů. "Řeší prakticky jen pašeráky a nikoliv těch 200 tisíc nelegálních migrantů. U těch, jak víme z dalších zdrojů, pan komisař dále prosazuje svobodu cestování, s čímž naprosto nesouhlasím a v příslušném výboru proto budu požadovat, aby bezpečnostní složky provedly zpětné kontroly a tito lidé byli vyhoštěni,“ uzavírá Zdechovský.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688