TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  17.10.2018 07:54:07

Srovnání zdravotních pojišťoven. Jak dopadla vaše?

Zdravotní pojišťovny letos hospodaří s bezmála 300 miliardami korun. Jak s nimi ale nakládají? To ve svém výzkumu zjišťovali ekonomové z Vysoké školy ekonomické (VŠE) - vytvořili tak Index zdraví zdravotních pojišťoven. Která vyšla nejlépe a kdy je možné, že Česku dojdou peníze na zdravotnictví?

Ve vůbec nejlepší finanční kondici je podle výzkumu Oborová zdravotní pojišťovna následovaná Zaměstnaneckou pojišťovnou Škoda, Vojenskou zdravotní pojišťovnou a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Poslední jmenovaná má zároveň nejvíce pojištěnců v Česku, a tak si udržuje dominantní postavení na českém trhu.


Naopak nepříliš lichotivé výsledky zaznamenala druhá největší pojišťovna - Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, stejně jako Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.


Studie zkoumala osm ukazatelů, například na kolik dnů proplácení zdravotní péče mají pojišťovny peníze, zaměřila se i na výši výdajů na preventivní programy nebo na komfort poskytovaný klientům.


"Česká republika zažívá mimořádný ekonomický růst, takže významně rostou příjmy systému. Přesto se nevytváří rezervy. Výdaje totiž rostou ještě rychleji než příjmy, a to o 7,3 procenta ročně. To je situace, která není dlouhodobě udržitelná," upozornil Štěpán Křeček, ekonom a autor studie z Katedry hospodářské a sociální politiky VŠE.

 

 

 

"Ve studii jsme modelovali dvě situace – pokud by Českou republiku postihla mírná dvouletá recese, jako v letech 2012 – 2013, dojdou ve zdravotnictví peníze ke konci roku 2020. Pokud by nás zasáhla jednoletá, ale hlubší recese, jako v roce 2009, dojdou prostředky už na začátku roku 2020. Proto věřím, že je důležité znát situaci jednotlivých pojišťoven," dodal Křeček.


"České zdravotnictví dosahuje skvělých výsledků – ve srovnání jak se zeměmi EU, tak prakticky s celým světem. Zejména ve výsledcích léčby i v poměru výsledků a nákladovosti. Ale je tu řada hrozících komplikací," uvedla Karina Kubelková, spoluautorka studie. Mezi ty patří například velká závislost zdravotnictví na veřejných prostředcích. Do budoucna proto bude potřeba zapojit soukromé zdroje, aby zdravotnictví nebylo tolik závislé na ekonomice státu.


Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven, Ladislava Friedricha, je dobře, že se na problematiku finanční situace ve zdravotnictví upozorňuje. Podle něj jsou potřeba změny uvnitř systému.

 

 


"Je v pořádku, aby se občané, kteří odvádějí významnou část příjmů na zdravotní pojištění, ptali, zda neplatí příliš mnoho v situaci, kdy 80 procent lidí pojištění prakticky nečerpá. Jistě se nelze ptát po samotném solidárním nároku, ostatně každý může vycházet z toho, že ačkoli dnes třeba nečerpá, na sklonku svého života zřejmě čerpat začne. Tlak na hledání úspor v chování pacienta – zda nenavštěvuje lékaře příliš často a zda dodržuje základní prevenci – je však zcela legitimní,“ dodal Friedrich.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688