BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Makroekonomika  |  17.10.2018 21:54:41, aktualizováno 18.10.2018 14:53:00

Sankce Rusku neuškodily, v žebříčku ekonomické vyspělosti si země za uplynulé 4 roky naopak polepšila o 19 míst

Index auditorské a poradenské společnosti BDO sledující ekonomickou vyspělost téměř všech existujících států ukazuje, že mezinárodní sankce měly na Rusko jen minimální efekt. Ekonomika země po sankcích uvalených kvůli anexi Krymu naopak vykázala mírné zlepšení. V žebříčku 174 sledovaných zemí světa si Rusko od roku 2014 polepšilo. Ze 74. místa se posunulo na letošní 55. pozici. Hodnota ekonomického indexu BDO za 4 poslední roky vzrostla ze 49,66 na 54,12. Investoři jsou přesto při zvažování svých aktivit v této zemi výrazně opatrnější.

Rozhodnutí Spojených států, Evropské unie a dalších zemí poté, co Rusko výrazně zasahovalo do vypjaté politické situace na Ukrajině a nakonec anektovalo Krym, bylo jasné. Putinova velmoc měla pocítit nesouhlas prostřednictvím zdrcujících sankcí. Stále častěji ale z různých kruhů zaznívají komentáře, že sankceRusku způsobily pouze krátkodobý efekt, ale celkové ekonomice země výrazně neuškodily. Podobné závěry vyplývají i ze studie BDO International Business Compass, která vychází každý rok. Studie zkoumá příjem na osobu, veřejný dluh, přímé zahraniční investice na osobu, míru inflace a ekonomické svobody, stav infrastruktury, daňové zatížení a tržní potenciál.

Efekt sankcí je nejednoznačný

Podle studie BDO ekonomický index Ruska po sankcích vzrostl z hodnoty 49,66 (2014) na 54,06 (2015). Poté dva roky mírně klesal (52,79 v roce 2016 a 49,95 v roce 2017). Letos naopak výrazněji posílil na 54,12. Naše indexové hodnocení Ruska nevykazuje žádný razantní skokový pokles, který by říkal: pozor, tady se něco stalo. Kdyby sankce měly výrazný dopad, náš index by to ukázal zhruba s ročním zpožděním, tedy už v roce 2015. Index ale v té době vykázal naopak posílení. Mírné klesání v následujících dvou letech o ničem závažném nevypovídá, uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO, a dodává: V současné době můžeme říct, že sankce zasáhly pouze dodavatelské sítě, které bylo nutné razantně přeorganizovat. Ruskou ekonomikou jako celkem sankce neotřásly, přesto můžeme u investorů pozorovat, že sankce vnímají a jejich přítomnost zahrnují do rozhodování o tom, zda dále rozvíjet obchodní aktivity a případně v jaké formě. Rusko ale není odkázané jen na dodávky ze západních zemí.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688