TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  21.10.2018 19:20:12

Přísnější pravidla hypoték posílí poptávku po menších nemovitostech

Od října začala platit nová pravidla hypoték, kterých se lidé stále obávají. Díky tomu vzrostla poptávka po levnějších nemovitostech. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, na kterém spolupracovala s firmou KPMG Česká republika. Developerské firmy zaznamenaly také vyšší nárůst poptávky po rezidenčních nemovitostech, která převyšuje nabídku ve všech regionech. Developeři proto navýší počet rezidenčních nemovitostí v Praze o 3,3 procenta, v dalších regionech ČR se pak nabídka zvýší na 2,5 procenta.

Přísnější pravidla hypoték začala platit 1. října 2018. Například výše dluhu žadatelů nesmí překročit devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Dále by také žadatelé měli vyložit na své dluhy maximálně 45 % ze svého čistého měsíčního příjmu. V souvislosti s hypotékami došlo i ke zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Podle průzkumu společnosti CEEC Research a společnosti KPMG Česká republika se lidé nových pravidel obávají, proto došlo k nárůstu poptávky po levnějších nemovitostech a pronájmech. V Praze začnou developeři navyšovat nabízené rezidenční nemovitosti o 3,3 procenta.

V dalších regionech se očekává nárůst nabídky na 2,5 procenta. Rok 2019 by měl však přinést v regionech zpomalení růstu na 1,8 procenta. "Situace na trhu rezidenčních nemovitostí zůstane nezměněna v tom smyslu, že objem poptávky bude stále nad úrovní nabídky. Nicméně, s ohledem na výši cen i regulační opatření ČNB, očekávám meziroční pokles poptávky a snížení tempa cenového růstu," uvedl Pavel Kliment, partner KPMG ČR.

 

 

V příštím roce dojde k růstu poptávky po rezidenčních nemovitostech, která převýší nárůst nabídky po celé České republice. Nejvyšší poptávka je developery očekávána v Praze na úrovni 3,2 procent, v mimopražských regionech se zvýší o 2,2 procent.

 

 

Zvýšenou poptávku po rezidencích zatím zaznamenaly dvě třetiny ředitelů developerských firem, třetina se s tímto trendem nesetkala. "Žádný mimořádný skok neevidujeme, což ale může být dané i skutečností, že se zaměřujeme na střední a vyšší segment zákazníků, takže na naše prodeje by chystaná regulace měla mít pouze minimální dopad, pokud vůbec. Výrazný dopad bude určitě mít u masovějšího trhu," řekl Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688