Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.10.2018 19:59:23, aktualizováno 21:53:18

Nejdražší dnes představený produkt Applu se vyšplhal již nad 132 tisíc korun!

Neuběhly ani dva měsíce od již tradičního zářijového představení zejména iPhonů a Apple dnes v New Yorku v Brooklyn Academy of Music představil další produkty, se kterými hodlá na zákazníky zaútočit již v letošní vánoční nákupní sezóně. Apple totiž následně spustil možnost objednávání, když kupující se produktu mohou dočkat již od 7. listopadu. Obdobně jako při představení nové řady iPhonů, tak i u dnešních novinek je nicméně patrný nárůst cen.

MacBook Air

Právě i pro nový MacBook Air bude muset zájemce sáhnout ve výkonnější variantě hodně hluboko do kapsy. Apple umožňuje nakonfigurovat si za příplatek vyšší vybavení. Například za 6 400 korun zdvojnásobení operační paměti na 16 GB. Největší cenový skok však kupující zažije při výběru samotné velikosti paměťového disku. „Pevný“ SSD disk v základu dosahuje 128 GB. Za 6 tisíc korun jej lze zdvojnásobit, resp. za 12 tisíc získat 512 GB. Pro například fandy videí či potřebu jinak datově náročných souborů je k dispozici SSD disk o kapacitě dokonce 1,5 TB! Připlatit si však zájemce musí 30 tisíc korun. Zkrátka 13“ MacBook Air se u nás může vyšplhat až na 78 390 korun oproti základním „jen“ necelým 36 tisícům korun (v USA je bez daně nabízen za 1 199 USD). Předchozí verze začíná na o 5 tisíc nižší částce.

 

Na co se může uživatel u novinky těšit? Například dále vylepšený Retina displej s rozlišením 2560x1440, který má oproti předchůdci zobrazovat o 48 % více barev. Zmiňované pevné disky zrychlily dokonce o 60 % a baterie má nabídnout celodenní výdrž („all day baterii“), resp. 12 hodin surfování nebo 15 hodin přehrávání filmů v iTunes. Zabudované reproduktory zdvojnásobily basy, resp. jsou o 25 % hlasitější. Celkově se naopak o 17 % zmenšil a váha klesla na 1,25 kg, když Apple se tváří ekologicky. Tělo MacBook Air má totiž být vyráběno plně z recyklovaného hliníku.

Mac mini

Dlouhé roky neinovovaný stolní počítač Mac mini se dočkal přestavby. Díky tomu je po 4 letech znát mnohem větší skok v parametrech. Celková výkonnost systému se zvýšila až 5 násobně. Srdcem je nově procesor osmé generace Intel Core i5 nebo i7. Až 4 násobně se zrychlila rychlost čtení dat z SSD disku, který dle varianty nabízí kapacitu pro data 128 GB až 2 TB.

 

Právě nový Mac mini lze označit za dnes představený cenový top produkt Applu. Koupit jej lze sice „již“ za 23 990 korun, nicméně nejnadupanější varianta dokonce s 64 GB operační pamětí překračuje cenovku 132 tisíc korun! A to ještě bez předinstalovaného softwaru pro střih videa, který v lepší verzi přijde na téměř 8 tisíc korun.

iPad Pro

Apple proklamuje, že nový tablet prošel vůbec nejvýraznější proměnou od jeho prvotního představení. Znát je opět skok v rychlosti či grafice, když podobně jako v září představené iPhony rovněž nové iPady Pro běží na novém čipu, resp. verzi A12X Bionic. Procesor tedy rovněž zvládá za sekundu 5 bilionů operací, resp. je o 90 % rychlejší. Apple si dokonce dovolil uvést, že je rychlejší než 92 % současných stolních PC. Pro odemykání přichází na iPad funkce Face ID.

Novinka je k dispozici ve verzi 11“ a 12,9“ s obrazovkou prakticky přec celou plochu. Přesto se, díky novým technologiím, zmenšila o další milimetr tloušťka iPadu na 5,9 mm a Apple rovněž zmiňuje „all day baterii“.

 

Cena novinek rovněž příliš nepotěší. U 11“ iPadu (64 GB, WiFi) startuje na 22 990 korunách. Bez 10 korun již 50 tisíc stojí verze WiFi+LTE s úložištěm pro tablet nezvyklých 1 TB. Větší 12,9“ varianta je v různých provedeních prakticky oproti menší vždy dražší o 6 tisíc korun.

Nutno dodat, že iPady Applu nejsou nejen nejprodávanějšími tablety, ale jsou vlastně nejprodávanějšími počítači. Při posledním srovnání se jich během roku prodalo 44,2 milionu, oproti druhému HP, který prodal 36,9 milionu notebooků.  

Zmínit lze dnes ještě představení tužky – Apple Pencil, či možnost propojení SD karty či jiných doplňků díky USB-C.

Zatímco v září se při představení nových produktů přihlížející překvapivě žádné hudební hvězdy nedočkali, dnes jim americká zpěvačka a skladatelka Lana Del Rey nabídla ochutnávku ze své poslední tvorby. Na závěr zazpívala dva songy ze svého nového alba.

 

Co investoři, resp. akcie?

Akcie Apple (AAPL) v reakci na představené novinky zatím oscilují okolo předchozích hodnot. Okolo 19 hod. našeho času nevýrazně posilují k 213 USD a společnost oceňují na zhruba 1,028 bilionu USD. Investoři nyní především hledí na očekávaný report hospodaření. Ten firma představí ve čtvrtek 1. listopadu po uzavření trhů. Hledět se samozřejmě bude na zájem o nové produkty. Zda si i přes pokračující růst cen dokáže Apple udržet množství zákazníků. Pak by asi nebylo překvapením další vylepšení hospodaření a v kontextu i třeba nová maxima titulu. Ty se zatím zastavily na 233,47 USD, kterých akcie dosáhly v průběhu obchodního dne 3. října.

31.10. 07:38  to je málo (Jose)
31.10. 00:23  ... korekce (Rup)

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688