TNBiz (TN.cz)
Povinné ručení  |  02.11.2018 21:42:26

Za povinné ručení dáte až o tisíce víc. V těchto případech se zvýší

Pojišťovny zdražují povinné ručení. Řidiči za něj zaplatí víc od desítek korun až po několik tisíc. Notorickým bouračům, jak jim pojišťováci přezdívají, povinné ručení stoupne i o 80 %. Pojišťovny se hájí tím, že si lidé pořizují větší a dražší vozy a s tím rostou i škody, které musí být uhrazeny.

Pojišťovny prý vyplácejí za škody více, než vyberou na povinném ručení, a to je důvod, proč většina zdražuje. "V cenách povinného ručení se promítá jak narůstající počet škod, tak i jejich finanční náročnost, dále také rostoucí náklady na servis nebo odškodné za zdravotní újmu a případně pracovní neschopnost," uvedla mluvčí Asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

Výše vyplaceného pojistného podle pojišťoven roste, průměrná cena škody přesahuje 42 tisíc korun. Ještě před dvěma lety to přitom bylo o šest tisíc míň.

Letos chtějí pojišťovny za povinné ručení v průměru 2869 korun, což je o 3,4 procenta víc než loni. Rizikoví klienti zaplatí průměrně 3680 korun za rok a některým mladým řidičům pod 30 let vyměří pojišťovna roční pojistku dokonce i přes 5000 korun.

"Nejvíc to zdražení pocítí takzvaní notoričtí bourači, to znamená lidé, kteří způsobují více škod, a u nich se může to zdražení projevit až o 80 procent," sdělil mluvčí pojišťovny Kooperativa Martin Káňa.

"Zodpovědní řidiči, kteří nezpůsobují škody a na silnicích se chovají zodpovědně, samozřejmě pocítí zdražení povinného ručení výrazně méně, než ti, kteří svým řízením ty dopravní nehody způsobují," doplnila mluvčí České pojišťovny Ivana Burianková.

Za povinné ručení si nejvíc připlatí mladí řidiči do 30 let. Za poslední čtyři roky u nich povinné ručení zdražilo v průměru skoro o tisíc korun. Zatímco loni zaplatili průměrně 4874 korun, letos dají zhruba o sedm stovek víc.

Výši povinného ručení určuje většina pojišťoven podle věku a místa bydliště, stáří vozidla nebo podle objemu a výkonu motoru. Největší vliv má ale počet škod, které řidič způsobil.

"V budoucnu mohou pojišťovny ve vyšší míře využívat pro určení té rizikovosti klienta například informace o nájezdu kilometrů, frekvenci a rozsahu přestupků nebo případně vybavenosti aut asistenčními systémy," nastínila Exnerová.

Jedním z důvodů, proč povinné ručení pojišťovny zdražují, je i stoupající počet dražších aut, která si řidiči díky lepší ekonomické situaci mohou dovolit, a tak jsou i škody při haváriích vyšší.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Povinné ručení:

19.12.2023  Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.12.2023  Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688