Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.11.2018 09:09:39

ČEZ má na příští rok v záloze dvojí jednorázové vylepšení zisku (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Daniel Beneš uvedl dvě potenciální možnosti na jednorázové vylepšení zisku ČEZ v příštím roce.

Evropské akcie by měly zahájit obchodování poklesem.

Dnešek je na ekonomické události chudší. Velká Británie představí svůj výhled růstu HDP za třetí čtvrtletí, který by měl být dle našeho odhadu nejrychlejší za poslední dva roky. Ve Spojených státech se dočkáme například důvěry v ekonomiku podle Michiganské univerzity.

Výsledky hospodaření dnes v Americe i Evropě reportuje relativně malé množství společností. Za zmínku stojí především německá pojišťovna Allianz či francouzská realitní společnost Unibail Rodamco.

Analytici Société Générale snížili své doporučení na Držet pro akcie francouzského výrobce elektrodílů Legrand.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech včera částečně korigovaly středeční růst. Průmyslový Dow Jones index posílil o čtyři setiny procenta, S&P 500 oslabil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejhůře dopadly energetické společnosti, které přišly o 2,2 % své hodnoty. Důvodem byl včerejší pokles cen ropy na světových trzích z přibližně 72 USD za barel na necelých 71 USD za barel. Nedařilo se ani telekomunikačním společnostem (-0,9 %) či zpracovatelům komodit (-0,5 %). Nejúspěšněji včerejšek zakončily finanční instituce se ziskem 0,3 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru poslední obchodní seance tohoto týdne klesají. Děje se tak navzdory pozitivnímu vyjádření čínského prezidenta Xi Jinpinga ohledně vzájemné obchodní politiky se Spojenými státy. Prohlásil, že Čína je ochotna vyřešit problémy, na které upozorňují Spojené státy, a které zapříčinily počátek celé obchodní války. Seznam problematických oblastí Spojené státy předaly Číně již před několika týdny, teprve až nyní došlo k reakci z čínské strany. Mezitím se vyjádřil čínský premiér Li Keqiang, že Čína urychlí zjednodušování své obchodní politiky a otevírání ekonomiky světu.

Nedaří se naprosté většině akciových burz v oblasti s výjimkou indického trhu, který posiluje o 0,1 %. Ostatní země zaznamenávají ztráty až do výše 2,5 % v případě Číny. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 1,1 %, se silně propadají energetické společnosti (-5,4 %) v reakci na pokles cen ropy. Klesají také průmyslové podniky (-2 %) či technologické firmy, které přichází o 1,5 %. Největší zisky si připisují síťová odvětví, a to 0,7 %.

ČEZ

Energická společnost ČEZ včera představila své výsledky hospodaření ze třetí kvartál. Detailnější komentář k nim můžete nalézt na http://bit.ly/CEZ_Q318res. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš následně v rozhovorech pro média uvedl, že příští rok se do výsledků ČEZ mohou promítnout dvě jednorázové události, které by vylepšily zisk. Tou první je prodej bulharské distribuční společnosti spolu s tamním solárním parkem a malou elektrárnou na biomasu. Transakce, jejíž hodnota může dosáhnout až devíti miliard korun, nicméně zamrzla. Proti prodeji firmě Inercom se postavil bulharský antimonopolní úřad. Inercom má nyní do konce měsíce čas za firmu zaplatit. ČEZ zatím nerozhodl, zda mu případně lhůtu prodlouží či zda začne jednat s firmou India Power, která podala druhou nejvyšší nabídku. Beneš uvedl, že „v tuto chvíli s nimi zatím ale jednat nemůžeme, protože exkluzivitu má Inercom“. Druhou událostí je pak prodej elektrárny Počerady firmě Czech Coal Pavla Tykače. ČEZ může buď elektrárnu prodat za 2 mld. CZK a dál ji pět let provozovat, nebo se může rozhodnout si ji nechat a modernizovat. Sám Beneš ale naznačuje, že je zde třetí možnost. Jak ale uvádí, tak „je to ještě o jednání s protistranou, jestli nám nabídne nějaké lepší řešení“.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688