Makroekonomika  |  09.11.2018 09:27:43

Brambory za jediný měsíc zdražily o dvacet procent, inflace je stále nad cílem České národní banky

Říjnová míra inflace v ČR vykázala meziroční tempo 2,2 procenta, čímž mírně zaostala za očekáváním trhu, který ve střední hodnotě počítal s tempem 2,3 procenta, i za očekáváním České národní banky. Ta ve své aktuální prognóze počítá pro říjen s inflací 2,4 procenta.

V říjnu citelně rostly některých potravin. Například brambory za jediný měsíc zdražily o takřka dvacet procent. Důvodem je letošní sucho, které zapříčinilo špatnou úrodu, v případě brambor třetí nejhorší v historii sledování. V říjnu pokračoval růst cen pohonných hmot, zejména pak nafty, které pokořily maxima za celé období od roku 2014.

Růst cen pohonných hmot umocňovala poměrně slabá koruna, která ke konci měsíce znehodnotila na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru za poslední více než rok. Poměrně slabou úroveň vykazovala i vůči euru. Slabá koruna je klíčovým proinflačním činitelem uplynulých měsíců a nejinak tomu tedy bylo právě i v říjnu.
Růst cen ropy přitom odráží obecnější trend zdražování energií u nás i ve světě, který se promítá i do meziročního tempa inflace v ČR. Znatelné zdražování elektřiny je důsledkem růstu cen velkoobchodní elektřiny, v němž se odráží růst cen emisních povolenek a zdražování uhlí. V nadcházejících měsících lze očekávat další zdražování elektřiny, k němuž se přidá růst cen plynu nebo tepla.

Inflace se nadále drží nad cílem centrální banky ve výši dvou procent. Bude tomu tak i ve zbytku letošního roku. I v říjnu růst cen výrazně podporovala jádrová složka inflace, zejména mzdy. Za celý letošní rok mzdy přidají nominálně 8,2 procenta a tento svižný růst se promítá do solidního tempa jádrové inflace. Inflačně však působí a působit bude i podstatná složka nejádrové inflace, totiž už zmíněné energie.

Nelze vyloučit ještě jedno letošní zvýšení úrokových sazeb, a to na prosincovém zasedání České národní banky. Ta by se takovým krokem mohla snažit dále zakročit nejen proti přehřívání tuzemské ekonomiky, zejména pak trhu práce, ale také proti stále poměrně slabé koruně. Za celý rok vykáže inflace meziroční tempo rovných dvou procent.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688