Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.11.2018 11:19:24

Ceny potravin zklamaly, jádrová inflace ale nabírá obrátky (Analýzy makroindikátorů)

Celková inflace za říjen zklamala. Už nyní je dvě desetiny pod čerstvou prognózou ČNB a rozdíl se bude zvyšovat. Slabší než očekávání byl zejména růstu cen potravin. Jádrová inflace podle našeho výpočtu naopak posiluje. Výrazné zrychlení celkové inflace nás čeká na začátku roku. Do té doby by si ČNB měla dát pauzu se zvyšováním sazeb. Na sérii zvyšování sazeb naváže až v únoru.        

Cenová hladina v Česku v říjnu vzrostla meziměsíčně o 0,4 %. Meziroční inflace tak zpomalila ze zářijových hodnot 2,3 % na 2,2 %. Za zvyšováním cen v říjnu stály jak ceny některých potravin, které zdražovaly kvůli sezónnosti (čerstvá zeleniny, brambory), tak i jádrové ceny. Ty podle našeho výpočtu vzrostly meziměsíčně o 0,5 % a jejich meziroční růst tak zrychlil na 2,4 %. Přispěly i rostoucí ceny pohonných hmot, které následovaly vývoj cen ropy na světových trzích. Ty vyskočily zejména na přelomu září a října. Na domácích benzínových pumpách se to projevilo zdražením o 1,1 %. Meziročně jsou ceny pohonných hmot vyšší o 12,1 %. 

Růst spotřebitelských cen v říjnu zaostává za čerstvou prognózou z dílny ČNB. Ta odhadovala inflaci na 2,4 %.  Předpokládáme, že rozdíl mezi realitou a prognózou ČNB se ještě rozšíří po zveřejnění listopadové inflace. I to je jeden z argumentů, proč se domníváme, že si ČNB dá v prosinci pauzu se zvyšováním úrokových sazeb. Rizikem zůstává, že bankovní radu přesvědčí rychlé zvyšování jádrových cen. Dlouhodobé tlaky na zvyšování cen neustupují. Inflace by měla výrazně zrychlit na přelomu roku, kdy se v ní projeví zdražování cen energií a efekt nízké statistické základny ze slabého letošního roku . Inflace by se tak v prvních měsících příštího roku mohla dostat na dosah 3 %. To bude pro ČNB signál, aby dál pokračovala v utahování měnové politiky. Domníváme se, že bankovní rada příští rok třikrát rozhodne o navyšování úrokových sazeb. Repo sazba by tak na konci roku měla dosáhnout 2,5 %.

V průměru by podle našeho odhadu cenový růst měl příští rok dosáhnout 2,4 %. Na začátku příštího roku domácnostem výrazně zdraží plyn a elektřina. Pnutí na trhu práce bude i nadále tlačit jádrovou inflaci nahoru. K tomu všemu se přidá růst cen potravin. Ty by měla začít ovlivňovat letošní špatná úroda, která se projeví hlavně v cenách pečiva, ale druhotný efekt zdražování krmiva by měl být vidět i v masných výrobcích. Cenový růst bude podle nás v příštím roce do jisté míry brzdit obnovené posilování koruny. Nicméně to už podle všeho nebude tak výrazné jako v loňském roce a jako na začátku toho letošního.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688