OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.11.2018 10:04:58

Rakousko: On-line prodeje stále druhořadé

Rakouský magazín VersicherungsJournal se obrátil na různé pojišťovny s dotazy, jak si u nich stojí internetový odbyt. Podle výsledků dosahuje u nich on-line procentuálního podílu vyjádřeného jednociferným číslem. Vyjde-li někdy dvouciferný meziroční posun, jedná se vždy o vývoj z velmi nízké výchozí úrovně. V pojištění zůstává tak neohroženě v popředí stále tradiční obchodní praktika: osobní poradenství.

Digitalizace dobývá celosvětově obor pojišťovnictví. Strojní vyhodnocování velkých objemů dat umožňuje například rychle najít individuálně přiměřené tarify. Rakouský VersicherungsJournal zkoumal u pojistitelů činných u našich jižních sousedů situaci v oblasti digitalizace produktů. Z odpovědí lze usuzovat, že by sice pro četné produkty byl možný on-line prodej, nicméně zákazníci stále upřednostňují osobní poradenství.Digitalizace se tedy podle všeho zaměří spíše na efektivní podporu poradců pro jejich výsostnou funkci v odbytu.

Digitální zázemí pro poradce

Koncern Generali nabízí prostřednictvím specializované cestovní pojišťovny Europäische Reiseversicherung AG on-line sjednání cestovního pojištění už od roku 2001. Mezitím se do on-line prodeje dostaly všechny produkty této cestovní pojišťovny a jsou dostupné na internetu. Podíl on-line pojistného činí podle člena představenstva Generali Arno Schuchtera okolo 5 %.

„Jsme přesvědčeni o tom, že živý člověk v poradenství nemůže být ve skutečnosti nahrazen. Mnozí zákazníci považují osobního partnera, kterého mohou oslovit, za nenahraditelného,“ doplňuje Arno Schuchter. Generali tak klientům poskytuje různé komunikační a obchodní kanály, z nichž si mohou vybrat: nezávisle na místě a času, osobně anebo digitálně, nicméně vždy se zážitkem individuálního poradenství.

Poradci se prezentují přes vlastní facebookové stránky a v rámci projektu „Connected Agent“ vytváří vlastní webové stránky pro on-line příznivce nebo zákazníky hledající informace, čímž významně zvyšují dostupnost a povědomí.

Masový fenomén? Zatím nikoli.

Jasné číselné údaje poskytla VersicherungsJournalu také skupina UNIQA Insurance Group AG: asi 2 % celkového ročního nového pojistného přichází z on-line kanálu přes www.uniqa.at. Od roku 2012 prodala UNIQA touto cestou 50 000 pojistných smluv. V průměru činí roční přírůstek mezi 5 a 10 %. Jednoznačným on-line favoritem mezi produkty je stále cestovní pojištění.



On-line odbyt pro speciální produkty

Druhořadou roli hraje on-line prodej i pro Helvetia Versicherungen AG. Thomas Neusiedler, člen představenstva této společnosti pro VersicherungsJournal poskytl tento komentář: „Helvetia klade velký důraz na osobní poradenství, a proto nabízíme on-line způsob sjednání jen pro naše speciální úzké produkty, jako je naše pojištění pro zvířata Petcare.“

Podíl digitálních pojistných produktů na celkovém předepsaném pojistném je marginální. „Počet smluv sjednaných on-line se v průběhu roku 2017 z počátečního dvouciferného čísla průběžně zvyšoval, aby se v prvním pololetí 2018 stabilizoval na nižších stovkách pojistek,“ vyčíslil výsledky Helvetia Versicherungen AG Thomas Neusiedler.


I nadále se tedy podle Neusiedlera sjednává více pojištění off-line než on-line. A i u on-line smluv se v průměru u dvou třetin případů zapojují stejně poradci.

Dvouciferný růst? Jen z malého základu.

V centru pozornosti on-line jsou jednoduché produkty s nepatrnou potřebou vysvětlit jejich povahu a obsah: cestovní pojištění, pojištění dronů, pojištění elektrokol nebo studentské pojištění. Takto nastínila potenciál on-line pojištění členka představenstva rakouské společnosti Wiener Städtische Versicherung AG Doris Wendler.

Od května 2015 nabízí Wiener Städtische své on-line portfolio produktů. Začínala s cestovním pojištěním. Loni zaznamenala Wiener Städtische u svého on-line kmene produktů přírůstek pojistného o 21 % oproti 2016, nicméně nárůst byl vztažen k velmi malému základu, jak připustila Doris Wendler.

Zdroj: Versicherungsjournal

 

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688