Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.11.2018 13:06:28

Vláda schválila navýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, Česká republika se nepřipojí ke globálnímu paktu OSN k migraci

Vláda Andreje Babiše na jednání ve středu 14. listopadu 2018 projednala postoj České republiky ke Globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci. Rozhodla, že se Česko k tomuto dokumentu nepřipojí. Nařízením vlády také rozhodla o zvýšení platů ve veřejném sektoru od 1. ledna 2019 s tím, že navýšení nebude plošné.

Kabinet zamítavé stanovisko k migračnímu kompaktu, který má být přijat na mezivládní konferenci 10. prosince 2018 v Marrákeši a poté formálně potvrzen v lednu 2019 ve Valném shromáždění OSN v New Yorku, zdůvodnil tím, že dokument v navržené podobě je problematický. V textu například chybějí jasné definice legální a nelegální migrace, neprošel ani další požadavek zemí EU na uvedení deportací jako legitimního nástroje návratové politiky pro ty migranty, kteří nezískají povolení k pobytu a odmítnou zemi opustit. Přijetí migračního paktu již odmítlo Rakousko, Maďarsko a USA, zásadní výhrady mají i Polsko, Itálie, Japonsko, Austrálie či Švýcarsko. Vláda teď bude o svém postoji informovat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, která si její stanovisko vyžádala.

Vláda také schválila novelu nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Plní tak svůj další slib, že zvýší od ledna 2019 platy zaměstnanců státního a veřejného sektoru, ale nikoli plošně, nýbrž diferencovaně. Od nového roku se tak zvýší platové tarify zaměstnanců ve veřejných službách a správě o 5 procent, v případě zdravotnických pracovníků vykonávajících nelékařská zdravotnická povolání (například sociální pracovníci a pracovníci sociální péče) bude zvýšení činit 7 procent, u pedagogických pracovníků v regionálním školství o 10 procent. Nerovnoměrné zvýšení platových tarifů se bude týkat i lékařů a zubních lékařů – ti v 11. až 13. platové třídě si polepší o 7 procent, od 14. platové třídy výš jen o 2 procenta. Další schválenou změnou je zvýšení spodní hranice příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí a zvláštního příplatku cca o 25 procent, protože tento příplatek změnil naposledy od 1. ledna 2007.

Ministři schválili rovněž návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu. Fond bude v příštím roce hospodařit s celkem téměř 39,5 miliardami korun, což v porovnání se schváleným rozpočtem na rok 2018 dělá navýšení o více než 5,3 miliardy korun. Na společnou zemědělskou politiku je přitom určeno 37,164 miliardy korun. Státní zemědělský intervenční fond z těchto prostředků financuje řadu důležitých dotačních programů, např. jednotnou platbu za plochu, dotace pro ekologicky hospodařící zemědělce, dotace pro začínající zemědělce, Program rozvoje venkova či dotační programy Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol. Podrobnosti v tiskové zprávě SZIF.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/vysledky-jednani-vlady-14-listopadu-2018-169850/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688