Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  14.11.2018 16:23:38

Za nedávným výprodejem na akciích může být silnější dolar

Za nedávným výprodejem může stát faktor, o kterém se doposud moc nemluvilo a to americký dolar. Ten od konce září výrazně zpevňuje své pozice a začátkem týdne dokonce překonal letošní maxima. Měnová politika centrální banky a její výhled pro postupný růst sazeb podporují americký dolarrůstu a dá se tedy očekávat pokračování dosavadního trendu. Akcie jsou ohroženy několika faktory, silnější dolar však znervózňuje investory kvůli tlaku, který vyvíjí na korporátní ziskové marže a růst zisků.

Začátkem týdne vystoupal americký dolar na sedmnáctiměsíční maxima a to v den, kdy byly v USA kvůli státnímu svátku zavřeny banky. Ve stejný den se opět dostaly pod prodejní tlak americké indexy, který zapříčinily především akcie společnosti Apple, které se zhoršil výhled růstu poptávky po iPhonech. Nedávný nárůst amerického dolaru byl způsoben především negativním sentimentem na euru a břitké libře, kterou drží pod tlakem nejistota kolem BrExitu a to i navzdory včerejšímu dosažení dohody mezi UE a Británií. Dolar podporovalo také v růstu napětí kolem obchodních válek, růst úrokových sazeb a výhled pro jejich postupný růst a pomalý růst sazeb mimo Spojené státy a rozšíření tzv. úrokového diferenciálu.

Silnější dolar neznamená ihned výprodej na akciových trzích, i když minulý rok svým oslabováním výrazně pomohl akciovým indexům navyšovat historická maxima. Nicméně se jedná o výzvu pro akciové trhy, protože přibližně 40% ziskůindexu S&P 500 je generováno v USA, tedy v amerických dolarech. Jak dolar posiluje, stává se rizikem pro korporátní zisky společností mimo USA. Další věcí je evidentní zpomalení globální ekonomiky během letošního roku a rostoucí dolar se tak stává čím dál větším problémem pro země, které neplatí dolarem a stojí za zpomalením. Výsledková sezona v USA je za námi a mnoho investorů se obává, že zisky dosáhly svého vrcholu a silnější dolar tyto obavy ještě více přiživuje. Otázkou zůstává, zda americká ekonomika dokáže odolat zpomalení globálního růstu.

Dolar byl bezesporu faktorem, který byl pro nadnárodní společnosti během výsledkové sezony za třetí kvartál zásadní. Většina společností si stěžovala na silnější dolar, který je přitom stále pod úrovněmi z roku 2016 a to navzdory mnohem rychlejšímu utahování měnové politiky. Americký prezident několikrát obvinil Čínu nebo EU z manipulace jejich měny a FED z potencionálního zpomalení ekonomiky a znevýhodnění amerických společností v zahraničí. Silnější dolar nejen že nutí americké společnosti realizující zisky mimo USA utahovat si opasky kvůli očekávání nižších zisků, ale s růstem amerického dolaru klesá konkurenceschopnost amerických společností, jelikož ceny jejich výrobků rostou. 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688