TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.11.2018 17:34:57

Češi chtějí změny ve vládě. Klidně by šli i znovu k volbám

Nová zjištění v kauze Čapí hnízdo berou Češi velmi vážně. Většina respondentů oslovených agenturou Median dokonce chce jiného premiéra, nebo rovnou celou novou vládu. Pokud by Babišův kabinet padl, jsou Češi ochotni jít k předčasným volbám.

Agentura Median uspořádala bleskový průzkum veřejného mínění. Z první části, kterou Median zveřejnil už ve středu, vyplynulo, že premiér Babiš Čechy o své verzi nepřesvědčil. Z druhé části pak vyplývá, že většina lidí by kvůli kauze preferovala změnu na postu premiéra.

Že by měla vláda skončit, uvedlo 29 % respondentů, 27 % by pak preferovalo, aby skončil Andrej Babiš, ale vláda dál pokračovala. Aby se nic neměnilo, chce 29 % oslovených.

"Nic by ve vládě neměnili zejména voliči ANO – velmi se zde ale liší pevní voliči ANO (mezi nimi je pro pokračování beze změn cca 90 %) a ti váhající (55 %). U voličů levice je nejčastěji uváděna možnost pokračování vlády bez A. Babiše (cca 35 %), ale postupem si obecně nejsou jisti. U voličů opozičních a ostatních stran je nejčastěji zmiňován konec celé vlády (cca 45 %)," napsali výzkumníci Medianu.

  

Upozorňují ale, že podpora konce celé vlády je nižší, než při kauze Nečas-Nagyová. Vysvětlují to tím, že vláda měla větší důvěru a je teprve na počátku volebního cyklu.

Pokud by vláda skončila, uvádí 61 % respondentů jako nejvhodnější variantu předčasné volby. "44 % by uvítalo brzké předčasné volby, do nichž by dovládla současná vláda v demisi. 17 % by bylo pro úřednickou vládu jmenovanou prezidentem Zemanem," píše Median. Dalších 17 % by takovou úřednickou vládu nechalo dovládnout až do roku 2021. O dalším vývoji nemá představu 22 % oslovených.

"Případná Zemanova úřednická vláda má jen zhruba poloviční podporu i mezi jeho voliči. Došlo tedy k velké změně proti vládním krizím v roce 2009 a 2013, kdy respondenti ve výzkumech často úřednické vlády podporovali. Nyní mají podporu menšinovou," upozornil Median.

Jen 6 % oslovených je přesvědčeno, že nové skutečnosti nemohou vývoj politické situace ovlivnit. Že jej mohou trochu ovlivnit, nebo dokonce mohou vést k zásadním změnám, si myslí 81 % oslovených.

  

Median se ptal respondentů také na to, jak hodnotí postup novinářů TV Seznam, kteří Babiše mladšího natáčeli skrytou kamerou. "Necelá třetina (29 %) respondentů nedovede etičnost jednání novinářů Seznamu posoudit. Zbytek se v názoru na ni neshodne, přičemž mírně převažuje pohled, že jejich jednání neetické nebylo (38 % versus 33 %). U voličů ANO výrazně převažuje pohled, že jednání Slonkové a Kubíka bylo neetické (v součtu 73 %). U voličů jiných stran a nevoličů tento názor nedosahuje 30 %," dodala výzkumná agentura.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688