Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Kryptoměny  |  18.11.2018 11:32:37

Bitcoin: Za deset let od nápadu ke stamiliardovému byznysu

Bitcoin v lednu oslaví desáté výročí vzniku. Technologii blockchainu, na které je založen, již přijaly i společnosti jako JPMorgan Chase, Amazon nebo Facebook. Tržní kapitalizace kryptoměn dosahuje asi 180 miliard dolarů, na účet bitcoinu jde zhruba polovina.

První verze bitcoinu spatřila světlo světa vlastně jen okamžik poté, co americká investiční banka Lehman Brothers vyhlásila bankrot. Identita autora kryptoměny, který vystupuje jako Satoši Nakamoto, dodnes není známá, byť média již několikrát hlásila, že tajemný muž byl identifikován.

Záměr Satošiho Nakamoty byl jednoduchý - vytvořit univerzální peer to peer virtuální platidlo fungující nezávisle na finančních institucích. Síť, kterou navrhl, funguje bez centrální autority a je naprogramována tak, aby transakce byly neovlivnitelné a nevratné.

Na první bitcoinové burze BitcoinMarket.com (dnes již nefunkční) jedna virtuální mince v začátcích stála 0,003 USD. V roce 2013 vystoupala cena na 100 USD, jen o pár měsíců později se dostala nad 1 000 USD. V září 2017 byla poprvé pokořena meta 5 000 USD, v listopadu byla překonána i pomyslná laťka na úrovni 10 000 USD. Na rekord 19 783 USD se bitcoin dostal v prosinci 2017. Nyní se kurz pohybuje pod 6 000 USD.

 

V květnu 2010 jeden z členů bitcoinové komunity, který mince těžil po tisících, dostal za 10 000 jednotek dvě pizzy. Kdyby platil hotově, přišlo by ho jídlo na zhruba 25 USD, v době vrcholící bitcoinové horečky byla hodnota útraty bezmála 200 milionů USD. I proto jsou dnes tyto pizzy označovány za nejdražší jídlo v historii lidstva.

(Porodní) bolesti nové technologie

Bitcoinu se nevyhýbají problémy. Těmi největšími jsou dlouhodobě krachy burz a útoky hackerů. Tokijská burza Mt. Gox měla v roce 2013 přibližně 70% podíl na trhu. První velký útok hackerů zaznamenala v roce 2011, kdy se hodnota bitcoinu vyšplhala na dolar, nejtvrdší zásah ovšem dostala v roce 2014, kdy byla donucena ukončit obchodování a vyhlásila bankrot. Z burzy tehdy zmizelo 750 000 bitcoinů, 7 % celkového množství.

Pověst bitcoinu utrpěla i kvůli dark webu Silk Road, na němž bylo možné kupovat drogy nebo ukradené přihlašovací údaje k různým službám, ale i neregistrované zbraně. Bitcoin byl díky částečné anonymitě uživatelů na Silk Road populárním platidlem.

Pokračování článku najdete na Investičním webu.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688