Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  19.11.2018 06:11:19

Akcionářské změny v CETV pokračují


Jak jsme před týdnem v článku „Sázky na pokles akcií CETV dále klesly, na akciích Tesla výrazně“ avizovali, veřejnost se měla v polovině měsíce dozvědět o investičních krocích institucionálních investorů ve 3. čtvrtletí. A tak se i stalo, když regulatorní hlášení odkryla stav portfolií k 30. září. Rozebrat tak nyní lze akcionářské změny i v mediální Central European Media Enterprises (CETV).

Janus Henderson upevnila pozici druhého největšího minoritního akcionáře

V Londýně sídlící společnost Janus Henderson se coby významný akcionář CETV vlastně objevila až letos. V polovině února se totiž ukázalo, že v posledním loňském čtvrtletí výrazně nakupovala, resp. ke konci roku 2017 již disponovala 7,61 mil. akcií CETV.

Relativně vysoké ceny akcií CETV v letošním 1. čtvrtletí, i u hladiny 4,80 USD, zřejmě zapříčinily rozhodnutí Janus Henderson část akcií prodat. A to téměř milion. Jak známo cena akcií od té doby začala směřovat na jih a Janus Henderson začala následně znovu nakupovat, resp. vlastně i ředit svou nákupní cenu. Ve 2. čtvrtletí jsme viděli přírůstek téměř 530 tisíc akcií, aktuální údaje ukázaly na dalších zhruba 199 tisíc akcií ve čtvrtletí minulém na celkových 7,4 mil akcií CETV.

Daná společnost tak přesto drží méně akcií CETV než ke konci minulého roku. Navíc nyní každopádně má, vzhledem ke květnovému „warrantovému ředění“, i značně nižší podíl na společnosti. Ve vztahu k současnému počtu vydaných akcií třídy A, kterých je 252,8 mil., dosahuje podíl Janus Henderson přes 2,9 %.

Pozici největšího minoritního akcionáře CETV by si měla nadále udržovat TCS Capital. Ta z neznámých důvodů se ve jmenném níže uvedeném přehledu burzy Nasdaq coby akcionář nevyskytuje, nicméně její poslední regulatorní hlášení z konce dubna udávalo 11,56 mil. akcií CETV. Jinými slovy podíl téměř 4,6 %.

Trojici hlavních minoritních akcionářů nadále uzavírá největší investiční skupina světa BlackRock, která vlastně dlouhodobě se svým podílem obchodně pracuje. Zatímco například ve 2. čtvrtletí přikoupila přes 351 tisíc akcií, v tom uplynulém jich přes 103 tisíc naopak prodala. Její podíl lze k 30. září kvantifikovat na 1,9 %.

Další čtvrtletí v řadě se svým podílem nehýbaly následující největší akcionáři společnosti Capital World a NN Investment.

Top 15 největších minoritních akcionářů CETV (k 30. 9. 2018)

 

Zdroj dat: Nasdaq dle reportů firem pro SEC; údaje v závorce udávají pokles

Největší akcionář Applu posílil v CETV

Společnost Vanguard je jedním z největších správců aktiv na světě. Je již delší dobu také největším akcionářem společnosti Apple. Zatímco „jablíčkových akcií“ se v uplynulém čtvrtletí zbavovala, akcie CETV jí v portfoliu přibyly. Konkrétně zhruba 97 tisíc, čímž Vanguard podíl ve společnosti rozšířila na stále však poměrně nevýrazných 0,65 %.

Největší akcionáři Applu prodávali

Ke zmiňované společnosti Apple (AAPL) možno zmínit, že devět z patnácti největších akcionářů se v uplynulém čtvrtletí akcií zbavovali. A to jak zmiňovaná společnost Vanguard, tak nejvýrazněji BlackRock, která prodala téměř 16 mil. akcií Apple. V nákupním apetitu naopak setrval Warren Buffett, resp. společnost Berkshire Hathaway. Tentokrát však v jejím portfoliu přibylo „jen“ 523 tisíc akcií Apple. Vzhledem k páteční ceně akcií Apple, šlo podíl Berkshire Hathaway aktuálně ocenit na 48,86 mld. USD (1,12 bil. ).

Top 15 největších akcionářů Apple (k 30. 9. 2018)


Zdroj dat: Nasdaq dle reportů firem pro SEC; údaje v závorce udávají pokles
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688