TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  20.11.2018 13:27:30

Vláda zvýšila minimální mzdu, někteří kvůli tomu přijdou o dávky.


O více než tisíc korun se zvýší minimální mzda, od ledna bude činit 13 350 korun. Jenže zatímco někteří zaměstnanci jásají, jiným může zkomplikovat život. Ovlivní totiž některé odvody i dávky.

Zaměstnanci, kteří pracují za minimální mzdu, dostanou od příštího roku o 1150 korun více než letos. Na úterním jednání to potvrdila vláda. Spolu s minimální mzdou se zvedá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Místo dosavadních 12 200 až 24 400 korun bude nově činit 13 350 až 26 700 korun.

 

Zvýšení minimální mzdy se promítne do příjmů některých rodičů, studentů či důchodců. O tom, které dávky či odvody zvýšení minimální mzdy ovlivní, informuje web Finance.cz.

 

Daňové zvýhodnění rodičů

Rodiče, kteří byli zvyklí uplatňovat daňový bonus, možná budou mít v příštím roce problém. Nárok na něj má ten, jehož daňové zvýhodnění je vyšší než jeho daňový odvod a zároveň jeho roční příjmy dosahují 6násobku minimální mzdy.

 

Aby v tomto roce dosáhl rodič na bonus, stačilo mu vydělat 73 200 korun ročně, od nového roku už bude muset mít příjem alespoň 80 100 korun. To je o téměř sedm tisíc víc než doposud.

 

Zdanění důchodů

Důchody jsou sice od daní osvobozeny, ti nejbohatší důchodci ale přesto musejí do státní kasy přispívat. Daň musejí zaplatit, pokud jejich roční příjem překročí 36násobek minimální mzdy. Letos tak museli daně platit důchodci, jejichž penze činila měsíčně 37 500 korun, v příštím roce to bude cca 38 812 korun.

 

 

 

Zdravotní pojištění

Minimální mzda zásadně ovlivňuje výpočet minimálního odvodu zdravotního pojištění. Osoby bez zdanitelných příjmů budou v příštím roce muset na zdravotním pojištění zaplatit 1802 korun měsíčně místo dosavadních 1647 korun. Připlatí si také lidé s kratším úvazkem, kteří nedosáhnou na minimální mzdu. Ti musejí doplácet zdravotní pojištění do výše, kterou by odváděli, pokud by pobírali minimální mzdu.

 

Sociální dávky

Na výši dávek sociální podpory sice minimální mzda primárně vliv nemá, může ale ovlivnit, kdo na ně bude mít nárok. Pokud totiž člověk, který doposud pobíral nižší částku, začne brát zvýšenou minimální mzdu, může se stá, že na některé dávky už nedosáhne. Jedná se například o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či okamžitou mimořádnou pomoc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688