TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  22.11.2018 06:55:30

S minimální vzroste i zaručená mzda. Jak se zvýší vaší profesi?

Spolu s minimální se zvýší také zaručená mzda. Ta zaměstnancům zajišťuje, že jejich výplata neklesne pod stanovenou hranici. Různé profese ale spadají do různých kategorií. Podívejte se, kolik máte nově brát třeba i vy.

Více o zaručené mzdě. a přehled vývoje částek minimální mzdy.

Vláda v úterý odsouhlasila zvýšení minimální mzdy z dosavadních 12 200 korun na 13 350 korun. Tento růst se od ledna týká asi sto tisíc zaměstnanců, daleko víc lidí může zasáhnout zvýšení takzvané zaručené mzdy. Mnoho z nich přitom ani neví, že něco takového existuje.

Zaručená mzda stanoví podobně jako minimální mzda nejnižší cenu práce. Dělá tak ale na základě složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané profese. Podle těchto kritérií poté dělí jednotlivá zaměstnání do osmi skupin, které mají rozdílné výplaty.

Zaměstnavatelé se musí zaručenou mzdou pro své zaměstnance řídit od roku 2007. Zvyšuje se úměrně s minimální mzdou, je ale třeba rozlišovat mezi jednotlivými profesemi. Vždy jde o mzdu za 40 hodin týdně a pro zaměstnance, kteří nemají kolektivní smlouvu nebo dohodu.

Podívejte se, do jaké skupiny patří vaše profese:

 

Do 1. skupiny, která bude nově pobírat 13 350 korun hrubého měsíčně, patří sběrači a myči nádobí, zaměstnanci, kteří manipulují se zbožím do 15 kilo, šičky, nosiči zavazadel a recepční, uklízeči, doručovatelé, vrátní nebo zahradníci spravující veřejné plochy.

2. skupina zahrnuje zaměstnance, kteří manipulují s předměty nad 15 kilo, kopáče, obsluhu jednoduchých stavebních mechanismů, dlaždiče, sanitáře, popeláře, domovníky, školníky, ostrahu, řidiče aut do 3,5 tuny, pomocníky v jídelně, prodavače na benzinkách či baliče. Nově mají brát 14 740 korun měsíčně.

Ve 3. skupině jsou pokladní, elektrikáři, fakturanti, laboranti, kadeřníci, kominíci, opraváři hodinek, fotografové, brašnáři, kuchaři, barmani a číšníci, klempíři, pomocníci na stavbách, prodavači, automechanikové nebo strojvedoucí metra. Od ledna jejich měsíční mzda vzroste na 16 280 korun.

Téměř 18 tisíc (17 970 korun) bude nově dostávat 4. skupina, tedy zdravotnický personál s odborným dohledem, topenáři a instalatéři, mzdoví účetní, letečtí technici, kormidelníci, ševci a krejčí, rytci či zedníci.

Ještě o dva tisíce víc (19 850 korun) má od ledna jisté 5. skupina profesí, kam spadají řidiči autobusů, zdravotníci bez odborného dohledu, dispečeři a mistři, správci majetku, běžní správci IT, vychovatelé ve školce, instruktoři autoškoly, sociálněprávní poradci nebo kameramani.

V 6. skupině s novou měsíční mzdou 21 900 korun se nachází režiséři, dirigenti, speciální pedagogové, psychologové, správci výpočetní techniky, biomedicínští inženýři, projektanti a produkční, koordinátoři, programátoři.

V předposlední kategorii, která bude nově mít 24 180 korun, jsou lékaři, zubaři a farmaceuti. Spadají sem také zaměstnanci, kteří vykonávají pedagogickou tvůrčí činnost a výuku studentů, vývojáři aplikací a počítačových systémů, architekti nebo samostatní výzkumní pracovníci.

8. skupina bude od ledna pobírat 26 700 korun měsíčně. Patří sem obchodní a finanční stratégové, nejvyšší manažeři, burzovní makléři, vědečtí pracovníci, výzkumníci ve vzdělávání studentů a ti, kdo dělají tvůrčí systémové práce spojené s několika obory.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688