Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.11.2018 14:58:20

Správní rada Mitsubishi odvolala Ghosna z postu svého předsedy


Správní rada japonské automobilky Mitsubishi dnes odvolala Carlose Ghosna z postu svého předsedy. Stejný krok již minulý týden učinil alianční partner Nissan poté, co byl Ghosn v Japonsku zadržen kvůli údajným finančním machinacím. Dočasným předsedou správní rady Mitsubishi se stane výkonný ředitel podniku Osamu Masuko, uvedla firma.

Nissan a Mitsubishi tvoří alianci společně s francouzskou automobilkou Renault, ve které Ghosn zastává funkce předsedy správní rady i výkonného ředitele. Správní rada Renaultu Ghosna na úterním zasedání neodvolala, řízení firmy ale svěřila prozatímní správě.

Ghosn čelí v obvinění, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Minulé pondělí Ghosna zadržela tokijská prokuratura a ve čtvrtek ho správní rada Nissanu odvolala z postu svého předsedy.

Ghosn podle kontrolních orgánů Nissanu v průběhu pěti let zatajil příjmy v objemu pěti miliard jenů (zhruba miliarda ). Za jeho údajné prohřešky hrozí 64letému Ghosnovi až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (dva miliony ).

Japonská televize NHK v neděli uvedla, že Ghosn vznesená obvinění odmítl. V evropských médiích se objevily spekulace, že za celou kauzou zčásti stojí přání odvrátit kroky k úplnému spojení Nissanu s Renaultem a udržet Nissan pod japonskou kontrolou.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v neděli upozornil, že francouzská vláda a automobilka Renault ještě neviděly žádné důkazy podporující obvinění vznesená Nissanem vůči Ghosnovi. Prohlásil však rovněž, že nevěří v žádnou "konspirační teorii". Francouzská vláda vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Ghosn prosazoval užší propojení automobilek včetně případné fúze Nissanu s Renaultem. Výkonný ředitel Nissanu Hiroto Saikawa dnes uvedl, že v Ghosnových rukou byla soustředěna příliš velká moc. Zdůraznil rovněž, že Ghosnova kauza by neměla narušit každodenní provoz v Nissanu.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Nissan rovněž vlastní zhruba třetinový podíl Mitsubishi a má nad touto automobilkou faktickou kontrolu.

Společnost Mitsubishi dnes uvedla, že Ghosn ztratil důvěru Nissanu, takže se pro něj stalo obtížné plnit své povinnosti v Mitsubishi. Výkonný ředitel Masuko vyjádřil přesvědčení, že aliance Renault-Nissan-Mitsubishi přetrvá. Aliance je podle něj klíčová pro budoucnost všech tří automobilek, zejména kvůli spolupráci na nových technologiích, jako je například autonomní řízení.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688