Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  26.11.2018 16:15:48

Zpomalení globálního růstu může být vyšší, než se čeká

 

OECD zrevidovala prognózu růstu na rok 20192020 směrem dolů z 3,7 % na 3,5 %. Zpomalení hospodářského růstu by mohlo být podle odhadu xPartners výraznější, než se očekává, pokud by se rizika v následujících měsících opět nahromadila. Obnovení obchodního napětí, zhoršení geopolitických vztahů na Blízkém východě a ve Venezuele patří mezi hlavní obavy.

Celosvětové hospodářství se v následujících dvou letech „unaví". Globální růst HDP je vysoký, ale pravděpodobně dosáhl svého vrcholu. V návaznosti na tyto nové výsledky odborníci OECD snižují své hospodářské prognózy. Před dvěma měsíci očekávali další růst na úrovni 3,7 % v příštím roce, oproti 3,9 % na jaře. Organizace násobí obavy z globální aktivity.

Projekce ekonomů naznačují, že vývoj HDP se liší podle zemí a sektorů činnosti, což je v rozporu s obecnou expanzí roku 2017. Růst HDP se odhaduje o 1 % níže na 2 % pro rok 2020. Rizika v USA se zvyšují, protože expanzivní politika Donalda Trumpa drasticky zvyšuje deficity a americká aktivita by se tak mohla rychle zpomalit.

V eurozóně růst HDP nadále klesá. Po mimořádném růstu 2,5 % v roce 2017 by mělo HDP měnové zóny klesnout na 1,9 % v roce 2018, 1,8 % v roce 2019 a 1,6 % v roce 2020. Italská politická situace nadále vyvolává na trzích napětí a vytváří pochybnosti v rámci evropských institucí již několik měsíců před volbami, důvěra v italské banky se tak výrazně zhoršila.

Pro Čínu očekává OECD pokles HDP z 6,9 % v roce 2017 na 6,6 % v roce 2018, 6,3 % v roce 2019 a 6 % v roce 2020. Asijský gigant zpomalil investice do infrastruktury a úvěry se zastavily. Stárnutí čínské pracovní síly a obchodní napětí by navíc mohlo ovlivňovat průběh hospodářské činnosti. Čínští producenti budou navíc trpět penalizací ve formě uvalení amerických dovozních cel.

Rozvíjející se ekonomiky způsobují určité pochybnosti mezi ekonomy OECD. Vážnou finanční krizi nedávno překonala Argentina a Turecko. Riziko nákazy v globálním měřítku je však omezené. Podle autorů zprávy OECD, finanční napětí pozorované v Argentině a Turecku nevyhnutelně nepředstavuje systémová rizika pro světové hospodářství vzhledem k finančním a obchodním vazbám, které tyto dvě země mají se zbytkem světa.

Celosvětově existuje řada rizik, které by měly jednotlivé ekonomiky pozorně sledovat a snažit se ochránit své hospodářští před výraznějším poklesem HDP správným nastavením politik, což však víme, že není jednoduché v situaci globální stagnace.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688