TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.12.2018 09:55:19

Bez vody, elektřiny i tepla. Jak se žije na šíleném sídlišti Janov?

Přesně před 10 lety se v severočeském Litvínově konala krvavá demonstrace neonacistů, kteří se snažili dostat na litvínovské sídliště Janov. Na tom z velké části žije romské či ruské a ukrajinské obyvatelstvo, často v domech bez elektřiny či vody. Ani po 10 letech se zde situace nezlepšila, spíš naopak.

Podle místních obyvatel, města i družstva, které některé domy na sídlišti ještě do loňského roku spravovalo, stát naprosto ignoruje situaci v problémové lokalitě Janova - a nejen v ní, podobný osud totiž potkalo víc severočeských sídlišť. Domy tam jsou často bez teplé i studené vody a elektřiny.

 

"Nevíme, kam půjdeme. Máme tady děti, majitel domu se o nás nestará. Nemáme už ani studenou vodu, nájmy jsou tady šíleně drahé," prohlásil jeden z obyvatel Janova, který bydlí v domě vytipovaném k demolici. Jiní ale jeho tvrzení odporují. "Nájem máme v pohodě, máme elektřinu, studenou vodu i plyn, jen teplou vodu ne. Pracuji na dohodu o činnosti, nosím na úřad práce i sociálce výplatní pásky. Na nájem to stačí bohatě," řekl další nájemce.

 

 

 

Energie ani vodu ale mnoho jiných nájemníků z různých důvodů neplatí a dostávají tak i ostatní nájemníky do dluhové pasti, která končí právě odstřihnutím energie pro celý panelový dům. Bez tepla se v takovém domě začnou šířit plísně a nejrůznější hmyz. Do vybydlených jednotek se pak stahují bezdomovci či drogově závislí a okolí domů se tak stává potenciálně velmi nebezpečným.

 

Přestože má město v Janově hned několik sociálních a neziskových spolků, situaci to nepomáhá. "Do Janova se stahují problémoví nájemníci z celé republiky, sídliště je tak nasycené problémovými rodinami. Město tam má odloučené pracoviště sociálních služeb, působí tam protidrogová poradna, protidluhová poradna, komunitní centrum Janov... Bohužel, některé z těch problematických rodin o pomoc nemají zájem a městu tak znemožňují situaci řešit účinněji," řekla redakci TN.cz místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

 

 

 

Místní Romové ale situaci vidí jinak. "Čím víc cikánů, tím větší jsou dotace. Ale nic se s tím neděje. Teď byly volby a co udělali? Nic. Ponižují nás a dělají si kampaň skrz cikány a uprchlíky. Navrhli jsme starostce, proč neodkoupí od soukromníka například jeden panelák ročně s tím, že by si lidé to bydlení sami udělali, zařídili a peníze by šly do městské kasy," vidí situaci obyvatel jednoho z domů.

 

Město tvrdí, že nejproblémovější domy skutečně odkoupilo a sanovalo. Začne je ale bourat. Je to prý jediná cesta, jak situaci v místě uklidnit, rekonstrukce například na sociální byty či startovací byty pro mladé nepřipadá v úvahu. Z městské pokladny ji financovat nejde a státní dotační programy na tak rozsáhlý problém nejsou vůbec připravené. "Pro město by to byla ekonomická sebevražda," dodala Sedláčková.

 

 

 

Jak je ale možné, že se z poměrně pěkného sídliště, vystavěného na přelomu 70. a 80. let, stala částečná ruina? Podle mluvčího stavebního bytového družstva Krušnohor, které se na konci roku 2017 vzdalo správy těch nejproblémovějších objektů v Janově, za tím stojí hlavně privatizace z 90. let minulého století.

 

"Stát strašně moc tlačil na obce a města, aby privatizovaly bytový fond, potažmo domy. A ty se nějakým způsobem musely dostat do rukou soukromníků. Ti s nabytým majetkem mohou volně nakládat - čili prodat komukoliv a udělat si z toho byznys. Často jde o byznys se sociální chudobou," upozornil mluvčí SBD Krušnohor Petr Prokeš.

 

Na sídliště se tak začali stěhovat takzvaně nepřizpůsobiví obyvatelé, nejčastěji jde o příslušníky romské, ukrajinské či ruské menšiny, kteří žijí ze sociálních dávek. Podle Prokeše si tito obyvatelé v podstatě bydlení zničili sami, do Janova se přitom za poslední roky investovala více než miliarda korun.

 

 

 

V roce 2008 se v Litvínově především proti romskému obyvatelstvu konala demonstrace krajně pravicové Dělnické strany s oficiálním názvem "Proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí". Neonacisté se snažili dostat právě na Janov, při demonstraci se zranilo 14 lidí. Demonstrace ale v místě nic nezměnila - spíše naopak.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688