TNBiz (TN.cz)
Práce  |  02.12.2018 09:44:55

Máte exekuce? Kalkulačka vám spočítá, jaká práce se vám vyplatí

Exekuce zatěžují až desetinu Čechů a jejich počet se stále navyšuje. Dopad mají exekuce také na zaměstnanost, jelikož se někteří kvůli práci dostávají ještě do větší tísně, vyplývá z nového průzkumu Centra pro společenské otázky – SPOT.

S problémy se zaměstnaností a exekucí se potýká až pětina uchazečů o práci, v různých regionech se může jednat až o 80 %. Lidé často opouštějí práci a vrací se na sociální podporu. V květnu 2018 pobíralo přes 170 tisíc Čechů dávky hmotné nouze.

"V tíživé životní situaci má člověk nárok na dávky v hmotné nouzi, pak se mu naskytne příležitost pracovat, a tak nastoupí do práce. Po nástupu se samozřejmě o své pohledávky přihlásí exekutoři, z platu nebo mzdy dotyčnému tak prakticky nic nezůstává. Často sotva zaplatí náklady za bydlení a někdy ani to ne. Práce se pro ně stává de facto existenčním rizikem. Časem je finanční situace tak neúnosná, že se opět vrací na dávky," vysvětluje Karel Novák, sociální terénní pracovník organizace IQ Roma Servis.


Změny, ke kterým došlo v dávkových systémech, podle odborníků nezohledňovali stále častější problém s exekucemi. "V současné situaci při hledání způsobu, jak nezaměstnané finančně motivovat k práci, nelze pracovat pouze se vztahem mezi výší mezd, zdaněním práce a sociálními dávkami. Částka, která zůstává domácnosti v exekuci, kde někdo z dospělých má práci, je v řadě situací nižší, než kolik jsou stanovené minimální standardy v systému dávek. Dávky se ale počítají podle příjmu před exekucí," uvádí Lucie Trlifajová, šéfka výzkumného týmu SPOT.

Komplikovaná je situace také pro zaměstnavatelé, kteří mají problémy sehnat pracující lidi nebo lidi s exekucí motivovat k vyššímu výkonu. "Základní nezabavitelná částka jedince by měla být do budoucna nastavena tak, aby nejen motivovala k legálnímu zaměstnání, ale také k navyšování oficiálního příjmu," dodává Radek Hábl, odborník na dluhovou problematiku.

Lidé, kteří se nacházejí v exekuci, mohou díky nové kalkulačce zjistit, která práce se jim vyplatí. Kalkulačka je také vytvořena pro sociální pracovníky, kteří těmto lidem mohou s výběrem práce pomoci. Kalkulačka propojuje modely výpočtů zdanění mezd, exekučních srážek a výpočtů nároku na nepojistné sociální dávky, a tím umožňuje spočítat skutečný disponibilní příjem domácnosti.

"Kalkulačka pomůže sociálním pracovníkům lépe poradit klientům v exekuci, jakou práci a za jakých podmínek přijmout a jaké dopady na jejich finanční situaci to bude mít. Zároveň věříme, že se nám tím podaří otevřít debatu o nedostatcích současného nastavení systému dávek a exekucí," uzavírá Trlifajová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688