uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  05.12.2018 16:41:12

Rakousko: Elektromobily rychleji o 50 km/h na dálnici


Zvýhodnění, která mají majitelé elektromobilů v řadě států a měst vnímají ostatní motoristé jako přirozenou podporu rozvoje elektromobility. Obvykle se to týká středu měst a neomezeného vjezdu do nich, parkování zdarma nebo někde i vyhrazených míst pro elektromobily a podobně. Jak o tom pravidelně informuje také ÚAMK. Rakousko trochu překvapilo – na dálnici mohou elektromobily jezdit rychleji.

Toto základní konstatování je samozřejmě hned třeba doplnit a upřesnit. Dané povolení se týká jen tak zvaných IG-L zón na dálnicích, tedy úseků obvykle kolem městě, kde je vzhledem k příliš vysokému provozu nezbytné snížit rychlost, aby se také snížilo množství škodlivin z výfukových plynů. V takových úsecích je příkazovou značkou snížena běžná maximální rychlost na rakouských dálnicích ze 130 km/h na 80 km/h. Dodejme, že v těchto místech je ona omezená rychlost kontrolována kamerami a běžně pokutována. Tyto pokuty jsou také rozesílány do zahraničí, tedy i českým řidičům, když rychlost neomezí.

Přitom nejde o žádnou maličkost. Postih za tento přestupek může být definován nejen jako nedodržení maximální rychlosti, ale i jako vědomé znečišťování životního prostředí s výškou postihu až 2000 euro. Což je vskutku vysoká pokuta.

Kdo má pocit, že IG-L zóny jsou spíše výjimkou, bude překvapen. Čeští řidiči se hned s několika setkávají na své trase do Chorvatska, například kolem Salzburgu. Celkem pak představuje délka takovýchto úseků, kde je rychlost obvykle omezena na 80 km/h, bezmála 10 % rakouské dálniční sítě. Konkrétně se jedná o 440 kilometrů a rakouské orgány plánují jejich rozšíření i na další místa, kde to vyžaduje ochrana životního prostředí.

A co ony elektromobily a jejich vyšší rychlost na rakouských dálnicích? Jejich povolená vyšší rychlost se týká právě IG-L zón. Zde musí běžné vozy se spalovacími motory dodržovat maximální rychlost 80 km/h, zatím co elektromobily mohou jet až o 50 km/h rychleji. Tedy původní maximální rychlostí 130 km/h. A to z toho důvodu, že jejich agregáty neznečišťují ovzduší, a tudíž není důvod omezovat jejich rychlost. Naopak u spalovacích motorů při vysoké rychlosti rostou otáčky, vyšší je spotřeba, a tudíž i exhalace škodlivin do ovzduší.

Toto opatření rakouské vlády neplatí pro hybridy ani plug-in hybridy. Zároveň rakouská policie upozorňuje také prostřednictvím informací od evropských automotoklubů, včetně ÚAMK, že zahraniční motoristé bývají často mezi těmi, kdo nedodržují rychlost v IG-L zónách. Vzhledem k přeshraniční spolupráci Rakouska a ČR při vymáhání pokuty za dopravní přestupky, bude rakouská policie dále rozesílat pokuty i do zahraničí. O smyslu IG-L zón je přesvědčena i z bezpečnostního hlediska. Vždyť na těchto 440 kilometrech dálnic se od zavedení omezená rychlosti snížila nehodovost o 50 %.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688