TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  10.12.2018 16:45:59

Pravidla pojistného se mění. Bude se platit víc peněz a v jinou dobu


Podnikatelům se v příštím roce opět zvedají minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. A nárůst je to za poslední roky rekordní. Jejich výše totiž vychází z průměrné mzdy, která bude v roce 2019 13 350 korun.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají povinnost platit si zálohy na sociální a zdravotní pojištění - pokud mají podnikání jako hlavní pracovní činnost. Zálohy se pravidelně zvyšují a v příštím roce bude nárůst výrazný.

 

Zálohy na sociální pojištění byly v loňském roce 2 189 korun, nově se zvedají o 199 korun na 2 388. Vyšší pojistné musíte platit nejpozději od měsíce, ve kterém podáte přehled o příjmech a výdajích za rok 2018. To většina podnikatelů dělá společně s daňovým přiznání v březnu, novou výši záloh tak musejí zaplatit od dubna.

 

Od příštího roku se také mění doba splatnosti záloh sociálního pojištění - nově ji musíte splatit během kalendářního měsíce, za který je placena.

 

Zvyšují se také minimální zálohy na zdravotní pojištění, a to o 184 korun. Místo současných 2 024 korun to bude 2 208 korun. "Zvýšit si odváděnou částku musí všechny osoby samostatně výdělečně činné, které mají povinnost dodržet minimální vyměřovací základ a dosud platí současné minimum 2 024 , případně platí více, ale míň než 2 208 ," upozorňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

 

Rozdíl oproti sociálnímu pojištění je, že zvýšené zálohy musí OSVČ platit už od ledna 2019. "Termín splatnosti se u pojistného na zdravotní pojištění nemění, pro OSVČ je nadále od 1. dne kalendářního měsíce, za který se platí, do 8. dne měsíce následujícího. Lednovou platbu tedy musí OSVČ odvést od 1. ledna 2019 do 8. února 2019," doplňuje Tichý.

 

Pokud platíte vyšší zálohy, než jsou ty minimální, částka se vám upraví na základě přehledu o příjmech a výdajích za rok 2018.

 

Od 1. ledna se zvyšuje i pojistné osob bez zdanitelných příjmů a minimální pojistné zaměstnanců. Místo dosavadních 1 647 budou počínaje lednovou platbou odvádět 1 803 .

 

Roste také částka započitatelného příjmu u dohod o pracovní činnosti (DPČ), a to z 2 500 na 3 000 korun. Při překročení této částky se člověk, který pracuje na DPČ považuje pro účely zdravotního pojištění za zaměstnance. Zaměstnavatel za takového člověka musí odvádět pojistné.

 

"Připomínáme, že pokud pojištěnec nemá po celý kalendářní měsíc příjmy ze zaměstnání, ze samostatné výdělečné činnosti a není za něj plátcem pojistného stát, stává se osobou bez zdanitelných příjmů, která je povinna si platit sama zdravotní pojištění v zákonem stanovené výši," zakončil Tichý.

 

Stát platí pojistné za více než polovinu pojištěnců. Nárok na něj mají nezaopatřené děti, důchodci, rodiče na mateřské, rodičovské, uchazeči o zaměstnání a další.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688