Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.12.2018 09:10:20

Tak o brexitu se dnes v britském parlamentu nakonec hlasovat nebude (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na dnešek plánované hlasování britského parlamentu o brexitové smlouvě se konat nebude. T. Mayová pro ni nemá podporu, tak hlasování raději odložila. Libra reagovala prudkým oslabením, zrovna tak klesly výnosy britských státních dluhopisů. Nejistota kolem brexitu je jedním z faktorů, který dnes bude stát za dalším poklesem německého ZEW indexu.

ZEW zřejmě dále padá

Po překvapivém listopadovém zlepšení zřejmě ZEW index ve složce očekávání v posledním měsíci letošního roku opět spadl. A není se čemu divit – nejistota na finančních trzích zůstává zvýšená, poslední německé PMI, spotřebitelská důvěra i maloobchodní tržby zklamaly. Pouze datatrhu práce nás opravňují k určitému optimismu. Rekordní zaměstnanost a rostoucí disponibilní důchody domácností spolu s fiskálním stimulem a přetrvávající nízkou inflací by měly vést v prvních měsících roku 2019 k tomu, že se ZEW dostane ze současných extrémně nízkých úrovní, zejména pokud ho srovnáme s dalšími německými sentiment indikátory.

Euro kvůli odložení hlasování o brexitu prudce oslabilo

Vítězem včerejšího dne se stal americký dolar jako měna bezpečného přístavu. Euro doplatilo na rozhodnutí britské premiérky odložit dnešní hlasování v parlamentu o vyjednané smlouvě o brexitu. Ještě větší sprcha to byla pro britskou libru, která atakovala mnohaletá minima. Obecně zvýšenou míru nejistoty investorů v eurozóně včera potvrdil nečekaně hluboký propad prosincového Sentix indexu. Naopak po delší době potěšila německá data. Říjnové statistiky ze zahraničního obchodu ukázaly na vyšší dynamiku na vývozní i dovozní straně.

Inflační tlaky v Maďarsku v listopadu polevily

Maďarská inflace se v říjnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od počátku roku 2013. Listopad zřejmě znamenal zvolnění meziroční dynamiky. Úleva to ale bude zřejmě pouze dočasná. S novým rokem očekáváme, že opět zamíří směrem vzhůru a bude atakovat 4 %. Začátek normalizace měnové politikyMaďarsku ale nečekáme dříve než v Q4 19.

Tuzemská inflace na cíli

Listopadová inflace mohla udělat centrálním bankéřům radost. Bylo totiž přesně dosaženo dvouprocentního inflačního cíle. Nicméně samotný výsledek byl výrazně pod aktuální prognózou z dílny centrální banky. I když celková inflace vykazuje od konce prázdnin desinflační trend, v jádrové složce to vidět není. Ta naopak potvrzuje robustnost inflace živené nárůstem mezd. Navíc, jak ukázala dnešní čísla z tuzemského trhu práce, tlaky na pokračující růst mezd uvidíme i nadále – nezaměstnanost totiž zůstává rekordně nízká, proti tomu pak stojí rekordní počet volných pracovních míst. S počátkem roku 2019 inflace podle nás opět vyskočí do horní hladiny tolerančního pásma inflačního cíle. Podrobnější komentář ke včerejším datům naleznete na http://bit.ly/2L80WPX.

Koruna ovšem na zveřejněná data příliš nereagovala, když její kurz včera osciloval kolem 25,85 CZK/EUR. Čísla nijak nezměnila ani náš výhled na měnovou politiku ČNB. Na prosincovém zasedání změnu v nastavení úrokových sazeb nečekáme. Jejich další zvýšení vidíme na únorovém zasedání bankovní rady.  

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688