Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.12.2018 09:19:54

Rozbřesk: Česká inflace předčasně na cíli

Finanční trhy si v úvodu jednoho z posledních týdnů letošního roku rozhodně na nedostatek událostí stěžovat nemohou. Hlavní domácí ekonomickou zprávou byla listopadová inflace, která výrazně zaostala za nejnovější (nedávno zveřejněnou) prognózou centrální banky. Na rozdíl od ČNB předpokládaných 2,5 % poklesla inflace na 2,0 %, a to především zásluhou příznivějšího vývoje cen potravin. Dostala se tak výrazně dříve na cíl, než předpokládala centrální banka, nicméně podle ČNB zůstávají „celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou…“.

Prozatím to však vypadá tak, že odezněl vliv dříve zdražujících potravin a pohonných hmot a nyní už jsou jednoznačně dominantní faktorem inflace náklady na bydlení; nájemným počínaje, energiemi konče. A právě bydlení generuje polovinu současné inflace a zdaleka ještě neřeklo své poslední slovo. I proto můžeme považovat aktuální pokles inflace za dočasný, protože už v úvodu roku se inflace pravděpodobně opět dostane na krátký čas nad hranici 2,5 %. Ani tento výkyv by ovšem neměl mít dlouhého trvání a už ve druhé polovině příštího roku by se meziroční inflace mohla vrátit zpět k cílové hodnotě centrální banky.

Velkou neznámou samozřejmě zůstává další vývoj nákladů na bydlení v úvodu roku, kdy bude znovu docházet k úpravám tržních nájmů i ceníků energií směrem nahoru. Vzhledem k tomu, že do výpočtu inflace vstupuje 530 cen spojených s elektrickou energií a 80 cen plynu, je výhled nákladů na bydlení až do začátku roku jen indikativní. Přesto si nemyslíme, že by vývoj inflace však musel centrální banku nutit k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, zvlášť když ekonomiky našich hlavních obchodních partnerů vykazují docela jasné známky ochlazování. Proto jediným stimulem, který přiměje ČNB k dalšímu zvýšení sazeb, může být snad jen koruna i nadále ignorující model centrální banky. Proto i nadále odhadujeme pouze jedno navýšení sazeb centrální banky v příštím roce.

Rizika pro další vývoj naší ekonomiky a trhů vidíme především v zahraničí a jedním z těch největších zůstává brexit. A po včerejšku je vlastně možné úplně vše. Británie může o své vůli v EU i nadále setrvat, stejně jako z něj může bez aktuálně vyjednané „dohody“ vlastně odejít. A tak jedinou jistotou v tuto chvíli je, že se o brexitu dnes v britském parlamentu hlasovat nebude.



TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si během včerejšího obchodování připsala drobné zisky a dostala se až pod hranici 25,90 EUR/CZK. O zásadních změnách nálad na trzích zatím netřeba spekulovat, stejně jako o obratu postoje ČNB. Ta sice hovoří o možných protiinflačních rizicích v podobě současné nižší inflace, nicméně současně dodává rizika proinflační reprezentované rychle rostoucími mzdami. Proto netřeba měnit výhled na úrokové sazby, které ČNB nejspíše už v únoru „pod tlakem“ koruny znovu zvýší.

Zahraniční forex

Akciový trh a s ním spojené dolarové úrokové sazby spolu s kauzou brexitu včera generovaly volatilitu eurodolaru. Ten začal týden nad 1,14, avšak v momentě, kdy bylo jasné, že se britské parlamentní hlasování o brexitu odsouvá neurčito, začalo euro (proti dolaru ztrácet). Dolaru ovšem rovněž pomohly americké akcie, které v průběhu včerejší seance našly půdu pod nohama.

Velmi volatilní byla včera samozřejmě britská libra, nicméně i ta se může lehce zklidnit, neboť teď se bude čekat na další kolo jednání britské premiérky Mayové s EU (dnes by měla jednat v Bruselu s D. Tuskem a J.C. Junkerem).

Libra a především eurodolar tak přece jenom může věnovat větší pozornost příchozím datům. V případě eurodolaru to znamená sledovat dopoledne německý index podnikatelské nálady ZEW a odpoledne výrobní ceny v USA.

Ropa

Ropa Brent včera ztratila tři procenta a její cena opět klesla pod 60 USD/barel. To vše navzdory výpadku produkce v Libyi (až 400 tis. barelů denně), kde militantní protivládní skupina obsadila ropné pole El Sharara. Výrazněji zatím ropě nepomáhá ani dohoda států OPEC+ z minulého týdne. V tomto případě tak trhy nejspíše vyčkávají na první čísla o poklesu těžby, která by potvrdila odhodlání kartelu rebalancovat ropný trh.

Dnes přijde na řadu sledovaný měsíční report americké EIA. Pozornost bude upřena zejména na výhled na růst americké těžby, která byla v posledních měsících pravidelně revidována směrem nahoru s tím, jak dynamicky domácí těžba expanduje.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688