Patria (Patria Finance)
Z domova  |  12.12.2018 16:35:54

Babiš: Vláda je v kontaktu s EK, řeší údajný střet zájmů. AntiBabiš v EP


Česká vláda je v kontaktu s Evropskou komisí a řeší s ní údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Předseda vlády to řekl novinářům po jednání sněmovního evropského výboru. Europoslanci, kteří o věci chtějí dnes jednat na plénu Evropského parlamentu, podle něj poškozují Českou republiku. Babiš také opětovně odmítl, že by byl ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert.

"Žádný střet zájmů nemám, řídím se podle našich zákonů. S Evropskou komisí jsme v kontaktu a já předpokládám, že se to vyřeší," řekl Babiš. Odmítl, že by mohl dotace pro Agrofert ovlivňovat. "(Evropské) fondy jsou kontrolované, Evropská unie tady má auditní orgán. Já vůbec do toho nezasahuju, nemám na to žádný vliv," řekl.

"Antibabiš se přenesl z českého Parlamentu do Evropského parlamentu a naši evropští poslanci jsou ti, kteří to tam rádi prezentují a poškozují mě, poškozují naši zemi. Mě to mrzí," uvedl premiér. Spojil debatu o svém údajném střetu zájmů s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, někteří europoslanci se podle něj chtějí před hlasováním zviditelnit.

Evropští poslanci budou dnes večer debatovat o dotacích pro Agrofert, ve čtvrtek by k záležitosti mohli přijmout usnesení. Debatu na program EP prosadil klub evropských Zelených, jehož členové se podobně jako řada dalších europoslanců domnívají, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, který převedl do svěřenského fondu. Protože zároveň rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Podobný názor dala koncem listopadu najevo i právní služba Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala. Unijní právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta ve střetu zájmů bez ohledu na to, že jeho podniky jsou ve svěřenském fondu. Samotná komise se k problému dosud veřejně nevyjádřila, eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger kvůli němu napsal Babišovi dopis. Premiér mu v pondělí také písemně odpověděl, že otázka jeho údajného střetu zájmů je věcí výkladu nových evropských předpisů a že stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688