Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.12.2018 18:00:59

Šokující předpovědi na rok 2019

Německo spadne do recese, Apple poskytne finanční injekci Tesle, Jerome Powell bude donucen odejít z čela Fedu, Jeremy Corbyn se stane britským premiérem a britská libra s dolarem dosáhnou parity. To je jen výběr událostí, jež by podle expertů ze Saxo Bank mohly v roce 2019 vyvést trhy z rovnováhy. Jaké další překvapivé scénáře by podle nich zahýbaly světem a finančními trhy?

 

"Letošní předpovědi mají jednoho společného jmenovatele: čeho je moc, toho je příliš. Svět by se měl probudit a začít pracovat na reformách. Ne proto, že chce, ale proto, že musí. Rok 2019 by proto měl přinést odklon z dosavadní cesty," říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

"Dostáváme se ke konci fáze hromadění nového dluhu, příští rok budeme doplácet na všechny předchozí chybné kroky. Velký úvěrový cyklus již vykazuje příznaky napětí a příští rok ovlivní i vyspělé trhy. Centrální banky poté budou muset přemýšlet o tom, co dělat dále. Tištění peněz od roku 2008 jen prohloubilo jámu plnou dluhů a centrální banky již nyní tento závazek nedokáží řídit," upozorňuje Jakobsen.

Níže uvedené předpovědi nepředstavují oficiální tržní předpovědi Saxo Bank pro rok 2019. Jedná se pouze o možné události, které jsou málo pravděpodobné, a které by proto v případě, že nastanou, mohly vyvést z rovnováhy celý trh, který víceméně odpovídá konsenzuálnímu výhledu.

1. ECB se vrátí k nákupům dluhopisů

V roce 2019 můžeme být svědky neudržitelného růstu veřejného dluhu, populistické revolty, růstu úrokových sazeb, poklesu likvidity, utahování měnové politiky nebo postupného otevírání evropské diskuze o postupu při nové krizi.

Nákaza plynoucí z Itálie může ochromit evropské banky i celou EU, která se kvůli tomu může dostat do recese. ECB v reakci na to může spustit nové kolo programu TLTRO s cílem zabránit velkým škodám. Ani to ovšem nemusí stačit, nákaza se může rozšířit do Francie a dále.

Německo a zbytek jádra Evropy odmítají rozdělení EU, a tak nebudou mít jinou možnost než se vrátit k nákupům dluhopisů. Hospodářská a měnová unie rozšíří mandát ECB na krytí dluhu nad 50 % HDP tištěním peněz nebo výkupem dluhopisů. Zbytek dluhu bude garantován eurodluhopisy.

EU zároveň zruší kontroverzní cíle Paktu stability a růstu. Nová fiskální pravidla umožní deficit do 3 % HDP přenést na ostatní země eurozóny. Dluh nad tímto prahem bude pod přímou kontrolou Evropské komise.

Společnost Apple by si příští rok mohla uvědomit, že pokud chce být ještě silnější součástí života lidí, je dalším krokem automobilový sektor. Koneckonců i sám Steve Jobs na sklonku svého života poukazoval na to, že aby společnost zůstala velká, musí někdy bezhlavě investovat, aby se vyhnula nasycení trhu a stagnaci.

S ohledem na to, že Tesla potřebuje větší finanční stabilitu a Apple chce rozšířit ekosystém o auta mnohem více než jen prostřednictvím aplikace Apple CarPlay, dojde k racionální investici. Apple investuje do podniku Tesla, což Tesle zajistí finanční zdroje a 40% prémii k tržnímu ocenění akcií, čímž se cena titulu dostane na 520 dolarů. To je přitom mnohem více, než dokázal letošní pochybný tweet Elona Muska.

3. Trump donutí Powella odejít z čela Fedu

Na prosincovém zasedání Fedu prosadí guvernér Jerome Powell zvýšení úrokových sazeb jen těsnou většinou. Americká ekonomika a americké akcie zažijí v reakci na to v prvním čtvrtletí 2019 dramatický pád. Během letních měsíců, kdy budou americké akcie v hlubokém útlumu, se výnosová křivka v USA dostane dokonce do inverze.

Rozhněvaný Donald Trump v reakci na toto dění Powella odstraní z čela centrální banky a nahradí jej šéfem Fedu v Minnesotě Neelem Kashkarim. Ten dosud zastával výhradně holubičí postoj ve prospěch snižování sazeb a byl kritikem zpřísňování měnové politiky.

Nový guvernér bude zároveň méně rezistentní vůči pokusům manipulovat Fedem pro potěšení republikánů, což Trump následně umně využije i při prezidentských volbách v roce 2020.

Kashkari slíbí prezidentovi nakoupit dluhopisy v hodnotě pěti bilionů dolarů s nulovým úrokem a nekonečnou splatností, což prezidentovi umožní financovat nové infrastrukturní projekty.

USA se vrátí na cestu silného růstu z doby před finanční krizí. Inflace dosáhne 6 %, přestože plán byl pouze 3 % a politika Fedu počítá stále jen s 1 %. Svět tak bude svědkem snížení zadluženosti prostřednictvím finanční represe na úkor spotřebitelů.

 

 

Další šokující předpovědi z dílny analytiků Saxobank na rok 2019 najdete ZDE:

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688