Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.12.2018 23:29:41

12. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie přidávaly v průběhu obchodování zhruba procento, před závěrem ale část zisků smazaly. Po nejnovějších komentářích z obou stran obchodního válečného pole je během dne posilovala vyhlídka na smír mezi USA a Čínou. Uklidňující signály viděli investoři i v situaci na britské politické scéně, kde se premiérce Therese Mayové nakonec podle jejich očekávání podařilo ustát hlasování poslanců své strany o nedůvěře. Na devizovém trhu oslaboval dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,64 % na 24 527,27 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,54 % na 2 651,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,95 % na 7 098,31 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,38 % na 21,46 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o tři bazické body na 2,91 %. Nejsledovanější kryptoměny posílily zhruba o dvě procenta.

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že obchodní jednání s Čínou jsou v běhu. Čína podle obchodníků poprvé od uzavření dočasného obchodního příměří mezi oběma mocnostmi nakoupila větší množství sójových bobů z USA. Trump také řekl, že je připraven intervenovat v případu finanční ředitelky čínské firmy Huawei zatčené na žádost USA a mezitím propuštěné v Kanadě na kauci, pokud by to pomohlo uzavřít dohodu.

Akcie Caterpillaru (+1,73 %) a Boeingu (+1,45 %) v reakci na lepší sentiment ohledně americko-čínských vztahů posilovaly, dařilo se i velkým technologickým společnostem.

VELKÉ FIRMY MAJÍ JEDNU VELKOU NEVÝHODU

Na americkou burzu ve středu vstoupila největší čínská společnost pro streamování hudby Tencent Music (+7,69 %). Z primární nabídky akcií získala téměř 1,1 miliardy USD a první den titul posílil o bezmála osm procent.

NEJLEPŠÍ TWEETY POSLEDNÍCH DNŮ

Na devizovém trhu se nedařilo dolaru. Ze zisků se zato těšila britská libra a euro. Krátce po 22.00 SELČ si euro k dolaru připisovalo asi 0,4 % na 1,1365 USD. Libra k dolaru přidávala procento na 1,2612 USD.

Euro posílil ústupek italské vlády Evropské unii, když souhlasila s Bruselem požadovaným snížením italského rozpočtového schodku. Libra byla silná již v průběhu dne, protože investoři očekávali, že Mayová hlasování o nedůvěře ustojí. Po oznámení výsledku ale mírně oslabila, protože konečný poměr hlasů 200 pro a 117 proti byl těsnější, než se čekalo. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn včetně eura a libry, ve stejnou dobu ztrácel 0,3 % na 97,09 bodu.

Ceny ropy nejprve rostly, nakonec ale mírný zisk udržela jen severomořská ropa Brent, americká WTI odepsala okolo procenta. Ceny střednědobě podporují dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení těžby i výpadek v dodávkách z Libye. Růst cen ale zarazila zpráva o nečekaně slabém poklesu zásob ropy v USA.

OPEC se minulý týden se svými spojenci domluvil na omezení dodávek ropy o 1,2 milionu barelů denně. Samotný OPEC podle dohody z minulého pátku sníží těžbu ropy o 800 000 barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 400 000 barelů denně.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 1,2 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali propad o tři miliony barelů.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688