Makroekonomika  |  13.12.2018 12:16:43

Česká národní banka příští týden sazby zřejmě nezvýší, hypotéky však dále citelně zdražují

Příští týden ve čtvrtek se koná poslední letošní řádné měnověpolitické zasedání České národní banky. Bankovní rada se pravděpodobně rozhodne tentokrát ponechat sazby na stávajících úrovních. Základní sazba tak setrvá na úrovni 1,75 procenta.

Rozhodnutí rady však nebude jednohlasné. Guvernér Jiří Rusnok se vyjádřil ve smyslu ponechání sazeb na nynější úrovni, zatímco radní Vojtěch Benda připustil, že by mohla zvednout ruku pro páté zvýšení sazeb v řadě. Pokud by k němu došlo, nastalo by něco takového – pět zvýšení sazeb v řadě – poprvé v historii ČNB. Proti zvýšení sazeb bude takřka jistě Oldřich Dědek, který opakovaně vysílá signály, že nynější tempo zvyšování sazeb je až příliš rychlé.

Holubicím“ Dědkova typu budou oporou v argumentaci ve prospěch ponechání sazeb tam, kde jsou, listopadová čísla k inflaci. Tempo růstu spotřebitelských cen totiž meziročně vykázalo úroveň rovných dvou procent, takže se ocitlo přesně na úrovni inflačního cíle České národní banky. Ta ovšem ve své aktuální prognóze počítá pro listopad s mírou inflace ve výši 2,5 procenta.  Klíčovým důvodem znatelně pomalejšího tempa inflace je říjnový a listopadový propad cen ropy na světových trzích, který už se v listopadu částečně promítl do zlevnění pohonných hmot v ČR. Navíc se zatím nenaplňují obavy z citelného zdražování potravin v důsledku letošního sucha a špatné letní úrody.

Právě pomalejší než očekávaná inflace zvyšuje pravděpodobnost, že dalšího zpřísnění měnové politiky se dočkáme až v roce 2019. Dalším důvodem je skutečnost, že bankovní radu opustil největší „jestřáb“ posledních měsíců a čtvrtletí Mojmír Hampl. Noví bankovní radní, Tomáš Holub a Aleš Michl, se zatím „rozkoukávají“ a nebudou hned při svém prvním rozhodování o sazbách zastávat extrémní postoje, spíše se „povezou“ s většinovým názorem. Tím by právě i vzhledem k pomalejší než předpokládané inflaci mělo být ponechání sazeb na stávajících úrovních.

Navzdory vyhlídce na ponechání sazeb ČNB na stávající úrovni pokračují jednotlivé banky v citelném zdražování hypoték. Růst úroků na hypotékách se ale netýká jen zájemců o nové hypotéky, ale i klientů, kteří svou hypotéku refinancují.


Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom, CZECH FUND


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688