Z domova  |  13.12.2018 12:30:35

Piráti bojují za právo pacientů na informace o nemocnicích a lékařích

Marek Paris, zástupce Pirátů v Dozorčí radě VZP, navrhnul na úterním zasedání rady doporučení zveřejňovat vykázanou péči na úroveň jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb. To by pacientům dalo možnost zjistit např. počet konkrétních provedených operací v krajských a fakultních nemocnicích. Dozorčí rada VZP přijala usnesení doporučující tyto údaje zveřejňovat.

„Přijetí doporučení dozorčí radou považuji za velký úspěch. Přestože z těchto údajů nelze dělat závěry o kvalitě péče, je to jednoznačně krok správným směrem. Pacient má právo vědět například počet provedených ortopedických operací v nemocnicích v jeho kraji. Údaje potom mohou sloužit jako určité vodítko pro výběr nemocnice. Pacienti se tak nebudou muset spoléhat na informace z druhé ruky a budou si moci vybrat poskytovatele na základě svého uvážení a nově i těchto údajů,“ vysvětluje Paris přínos navrženého opatření pro pacienty.

„K předložení návrhu na zveřejňování vykázané péče se připojil také pan profesor Julius Špičák (ANO), se kterým máme podobný pohled na věc. Rada návrh schválila většinou devíti členů z celkových třinácti, a to včetně zástupců ministerstev zdravotnictví, financí a sociálních věcí. Mám radost, že otevřenost vůči pacientům začíná nacházet podporu napříč politickým spektrem. Věřím, že Správní rada VZP také vysloví potřebný souhlas a právo na informace o péči pacientům neodepře. Jsou to totiž právě oni, kdo celý systém, ať už přímo nebo nepřímo, financují,“ doplňuje Paris.

Správní rada VZP bude o návrhu rozhodovat na některém z příštích zasedání. Jedním ze dvou zástupců Pirátů ve správní radě je i nově zvolený pražský primátor Zdeněk Hřib, který začátkem roku 2019 funkci v radě opustí. Během svého působení navrhnul například veřejná zasedání rady a veřejně přístupný záznam o hlasování jednotlivých členů. Správní rada však v těchto případech projevila neochotu tyto informace pojištěncům zveřejnit.

Piráti přinesli do VZP důraz na otevřenost a transparenci. Na změnách k lepšímu informování pacientů pracujeme již více než rok. Profitovat z nich budou především pacienti, kteří přirozeně chtějí znát skutečný stav českého zdravotnictví,“ uzavírá Hřib.

Usnesení bude v nejbližších týdnech dostupné na stránkách VZP, kam se nově umisťují díky schválenému pirátskému návrhu z letošního jara. Bod taktéž předložil Pirát Marek Paris.
 
Znění usnesení:
Dozorčí rada VZPR doporučuje Správní radě VZPR zvážit přijetí opatření, které by umožňovalo zveřejňovat vykázanou péči na úroveň jednotlivých poskytovatelů̊.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688