Práce  |  13.12.2018 16:14:19

Nejlepší strategie pro zvýšení platu? Změna místa

Výrazným rysem letošního roku na trhu práce je tlak na růst mezd. Čeští zaměstnavatelé je podle údajů ČSÚ zvýšili o 8,6 % na 31 851 (údaj za 2Q/2018). Proto jsme se tentokrát v rámci ankety na stránkách Profesia.cz ptali návštěvníků, co jim pomohlo ke zvýšení mzdy nebo platu.

Pokud chcete zvýšit plat, změňte místo – tak by se dala popsat strategie většiny zaměstnanců v České republice. Lidí na trhu je málo a firmy jsou ochotné investovat do přetažení zkušeného nebo perspektivního člověka konkurenci. Než vyjednávat se šéfem a přesvědčovat ho o svých kvalitách, je tak pro většinu lidí jednodušší prostě zkusit štěstí jinde.

Raději jít jinam než vyjednávat
Je otázkou, zda se za výraznou převahou strategie odchodu neukrývá i další faktor: lidé nejdou do vyjednávání o platu. Důvodů může být více – atmosféra ve firmě nepřeje diskusi, mají vypjaté vztahy s nadřízeným, bojí se jít do konfrontace, nebo prostě jen volí cestu nejmenšího odporu.
„Svou roli hrají i mezigenerační rozdíly: zatímco nastupující generace se většinou nebojí diskutovat o platu i při nástupu na své první místo, lidé nad 50 let se vyjednávat často obávají,“ uvádí zkušenosti z praxe Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Dalším faktorem, který hraje roli, je vzdělání a dosažená pozice: zde platí, že lidé na vyšších pozicích a s vyšším vzděláním volí častěji vyjednávání a o změně zaměstnavatele uvažují až ve chvíli, kdy tato varianta selže. Svou roli hraje i to, že pokud ve firmě prodělali významný kariérní vývoj a dosáhli určitého postavení, méně snadno ji opouštějí.“

Na věrnost firmě většina lidí nevsází
Zatímco generace našich rodičů často zůstávala u jednoho zaměstnavatele po celý svůj aktivní život, dnes je normální, ba dokonce žádoucí, měnit nejen zaměstnavatele, ale někdy i typ práce. Asi pětina lidí zůstává u jednoho zaměstnavatele po dobu delší než 10 let, další pětina pak 6-10 let, ale čtvrtina mění práci po roce až dvou. Extrémně nízká nezaměstnanost samozřejmě fluktuaci přeje. Věrnost zaměstnavateli v současné době není věc, kterou by při vyjednávání o platu lidé vnímali jako výrazný argument.

Anketa potvrdila trendy
Jaké jsou tedy výsledky ankety? Téměř polovina (49 %) respondentů uvedla, že k lepšímu platu jim pomohla změna místa. K vyjednávání se šéfem se uchýlila pětina lidí (20 %), dalším 12 % pomohl kariérní postup. Desetina lidí (10 %) vsadila na zvýšení kvalifikace a 9 % lidí uvedlo, že ke zvýšení platu jim napomohl počet let strávených ve firmě

 Název: Co očekáváte v pracovní oblasti od roku 2018?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688