TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2018 11:31:42

Pospíšil kvůli dotacím sepsul Babiše. Ten ostře reagoval.


Čtvrteční usnesení Evropského parlamentu o možném střetu zájmů Andreje Babiše vyvolalo na české politické scéně pořádný poprask. Zvlášť pravicová opozice je v ráži - což potvrdilo živé vystoupení šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila v Televizních novinách. Andrej Babiš si ale nenechal nic líbit.

Jiří Pospíšil, který je také europoslancem, se svěřil, že on osobně usnesení v europarlamentu podpořil. "Myslím si, že Andrej Babiš je ve velkém střetu zájmů. A není pravda to, co říká pan Babiš, že čeští europoslanci rozjeli kampaň," říká Pospíšil a poukazuje na to, že pro usnesení zvedly ruku více než čtyři stovky evropských zákonodárců.

 

Podle Pospíšila je to proto, že europoslancům se zdá podivné, že dotace místo malým farmářům tečou "jednomu z vrcholných evropských politiků, člověku, který má jeden z největších majetků v Evropě".

 

 

"Evropské peníze jsou určené na něco jiného než na podporu jednoho z premiérů členských států EU. Je zřejmé, že Andrej Babiš tyto peníze čerpá neoprávněně. Evropská komise teď musí posoudit, zda je to v rozporu s pravidly," šije do premiéra Pospíšil.

 

Dopad na Českou republiku a daňové poplatníky podle něj teď žádný není. Pospíšil také řekl, že i když Babiš převedl svůj majetek do svěřenských fondů, podle evropského práva to nestačí a je nutné zjistit, zda firmy dál neovládá.

 

V Televizních novinách TV Nova živě vystoupil i Andrej Babiš. I on řekl, že usnesení europarlamentu momentálně pro Česko a Čechy neznamená vůbec nic.

 

"Chci říct, že ve středeční rozpravě vystoupilo třicet europoslanců ze 751, z toho bylo devatenáct českých. Je to jen přenesení Antibabiše z českého do evropského parlamentu," má jasno premiér.

 

Vzápětí jmenoval přímo Jiřího Pospíšila a nařkl české europoslance z toho, že berou půl milionu měsíčně a místo toho, aby bojovali za české zájmy, tak poškozují Česko "těmito pseudonávrhy".

 

"Jsem přesvědčen o tom, že neporušuji žádné zákony, já firmu vložil do svěřenského fondu a nemám s ním nic společného. "A to, jestli je moje paní ve svěřenském fondu, není vůbec důležité. Naši právníci vše analyzují a v pondělí na tom budeme mluvit na vládě," slíbil Babiš.

 

"Mrzí mě, že si čeští europoslanci dělají kampaň před evropskými volbami. I když tomu rozumím," povzdechl si Babiš a zopakoval, že usnesení české daňové poplatníky nijak nezasáhne.

 

<br>

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688