Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.12.2018 14:11:22

Poklesu na pražské burze se v týdnu vyhnuly především akcie ČEZ a STOCK

Negativní vývoj na pražské burze pokračoval také v druhém prosincovém týdnu. Měřeno indexem PX trh odepsal 1,15 %, když zakončil na zhruba 1 028 bodech. V týdnu se však podíval až k 1 015 bodům, tj. již nejníže od loňského úvodu srpna.

Propadákem týdne se staly akcie Avast, které na domovském trhu v Londýně zamířily níže bez nových zpráv. V Praze na ně kurzově zatlačil navíc ještě vývoj posilující koruny, resp. oslabení libry.

Jen nevýrazně nižší ztráty utrpěly akcie VIG, které po proražení výrazné technické hranice u 590 stále hledají novou oporu. Dostaly se tak již na 2 letá minima. Svou vahou však ještě více na index PX tlačil druhý rakouský titul ERSTE. U těchto akcií lze rovněž zopakovat techniku, resp. předchozí proražení hladiny u 890 . Titul se dostal na 1,5letá minima a technicky se nyní zdá, že potvrdil oporu u hladiny 820 .

 

Nedařilo se také akciím MONETA, kde se až s pátečním uzavřením trhů objevila informace o „insider nákupu“ ze strany šéfa banky. U některých investorů to může vyvolat příznivější pohled na akcii. Jediným finančním titulem, který nakonec v týdnu dosáhl zisku, byly akcie KB.

Po skoku výše z přelomu měsíce zamířily na jih akcie O2. U nich bude pro další vývoj důležité, zda udrží výraznou technickou hranici u 240 . Sama firma v týdnu opět neodkoupila žádné vlastní akcie, tedy prakticky v tomto ohledu nyní dosáhla již roku nečekané neaktivity.

Výrazně negativní prosincový vývoj zažívají obvykle konzervativní akcie PHILIP MORRIS. Zatímco v úvodu měsíce se dostaly nejvýše od prázdnin, v pátek již naopak zakončily nejníže za rok a půl. U titulu se objevila informace o prodejích ze strany amerického fondu SCWF, jehož podíl po 2,5 letech klesl zpět pod hranici 1 %.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie likérky STOCK, které se tak snad již „definitivně“ odpoutávají od hladiny 60 . Index od většího poklesu však svou vahou mnohem výrazněji brzdily akcie ČEZ. Ty se podívaly výše v návaznosti na solidní růst cen elektřiny, které atakovaly letošní maxima. Například kontrakt pro příští rok zakončil týden na 57,82 EUR/MWh. Akcie ČEZ tak znovu aktuálně jako jediné na pražské burze kurzově letos posilují o více než 10 %.

Polepšily si v týdnu ještě akcie CETV a KOFOLA. U nápojového titulu došlo po dvou měsících na nové tzv. insider nákupy. O 1 130 akcií své portfolio dále rozšířil člen představenstva Jiří Vlasák.

Pražská burza do druhé poloviny posledního měsíce roku vstupuje s celkovou letošní „zeleně neutrální“ výkonností. Po započítání letošních dividend, tedy měřeno indexem PX-TR, její výkonnost totiž dosahuje jen 0,56 %. Měřeno jen „kurzovým“ indexem PX však ztrácí přes 4,6 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688