Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.12.2018 11:02:58

Ultramiliardáři objevují nový způsob investování


The Economist tvrdí, že podle převažujícího názoru ti nejbohatší z bohatých pro své investice obvykle využívají nějakou specializovanou banku v Ženevě či Londýně. „Jenže takový obrázek se již stal věcí minulosti. Přesnější je si představit stovky kanceláří v Kalifornii nebo Singapuru, odkud se investuje do kanadských obligací, evropských realit či nově zakládaných čínských společností... Globální finance se mění, protože miliardáři již nevyužívají prostředníky, ale vytvářejí si vlastní rodinné investiční kanceláře, které sledují globální trhy a hledají příležitosti,“ tvrdí The Economist.

Celý koncept není vlastně ničím novým, něco podobného používal například John D. Rockefeller od roku 1882. Nový je počet těchto subjektů. The Economist odhaduje, že v USA, Evropě a Asii bychom jich napočítali mezi 5 000 – 10 000. Ty největší pak mají stovky zaměstnanců a vedle investování se věnují i daním a právnickým problémům. Něco takového má ale kvůli vysokým nákladům smysl jen pro „0,001 % těch nejbohatších na světě“. Tedy například pro Jacka Ma či George Sorose.

Růst počtu podobných rodinných investičních kanceláří odráží i rostoucí příjmovou nerovnost a také ztrátu důvěru v institucionální investory, která přišla po poslední finanční krizi. The Economist se domnívá, že tento trend jen tak neskončí, protože počet miliardářů stále roste. A porostou i protesty pramenící například z obav, že nově vznikající subjekty by mohly ohrozit stabilitu finančního systému. V této souvislosti The Economist připomíná, že hedge fond LTCM v roce 1998 téměř položil celou Wall Street.

Obavy budí i možnost, že podobné investiční subjekty by mohly posílit moc, kterou mají bohatí lidé v ekonomice. „Pokud by například Bill Gates investoval jen do Turecka, vlastnil by 65 % tamního akciového trhu. Ale cílem těchto lidí je většinou diverzifikace a ne koncentrace aktiv,“ tvrdí The Economist. Oprávněné jsou však podle něj obavy z toho, že zmíněné subjekty mohou získat přístup k neveřejným informacím a mohou využívat daňové a právní nástroje, které jsou běžným investorům nedostupné. Řešením by měl být dohled a transparentnost. Tedy například to, že subjekty, které budou spravovat aktiva v hodnotě převyšující určitou hranici, budou muset o svých aktivitách informovat regulátora.

Zdroj: The Economist

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688