Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  20.12.2018 15:20:49

Analýzy se Spořky: Jak vytunit centrální banku?

Některé analytiky a centrální bankéře znervózňuje, že ČNB několikrát v letošním roce zvýšila sazby, ale koruna neposílila. Takový stav potřebuje jasného viníka. Co třeba kurzový závazek ČNB? Ten přece vedl k překoupení koruny. Během intervencí přece ČNB zvýšila své devizové rezervy o více než 2400 mld. CZK. Na jedné straně jsou devizové intervence a na druhé straně jsou peníze spekulantů, kteří korunu nakoupili v očekávání jejího posílení. A protože je tady nyní moc „spekulativních“ peněz, tak díky tomu nefunguje kurzový transmisní mechanismus. Tedy mechanismus, kdy změna sazeb vede k posílení nebo oslabení koruny. Spekulanti totiž chtějí své investice uzavřít, prodávají korunu a díky tomu koruna neposiluje.
Celý nárůst devizových rezerv nemůžeme připočíst spekulantům. Když odečteme transakce ČNB se státem (primárně EU fondy) a poptávku po koruně z reálné ekonomiky (přebytek běžného účtu a přímé zahraniční investice), tak se dostaneme na částku zhruba 1700 mld. korun. Část těchto peněz představují dlouhodobí investoři (cca 300 mld. CZK), část firmy, které si vzaly úvěry v zahraniční měně (až 200 mld. CZK) a zbytek teprve spekulativní peníze. Pořád jde ale o dost vysokou částku.
Ale zkusme se podívat na celkovou hrubou investiční pozici ČR vůči zahraničí. Překoupenost koruny znamená, že korunu drží zahraniční investoři více, než bylo v minulosti obvyklé. Ano, naše závazky vůči zahraničí vzrostly během kurzového závazku z 61% na cca 90% HDP. Ale tento podíl není nijak vysoký ve srovnání s dalšími zeměmi. Jsou státy, které mají vyšší hrubou investiční pozici vůči zahraničí (v poměru k HDP) a nestěžují si, že by jim nefungovala měnová politika. Například Švédsko jej má dvojnásobný, Švédsko trojnásobný.
Překoupenost koruny a vyšší hrubá investiční pozice je pro ČNB jen novou situací, se kterou se musí sžít. Technicky můžeme říci, že si musí překalibrovat model. Tedy snížit hodnotu koeficientu, který popisuje reakci kurzu na sazby ve svém modelu.
Navíc kurz koruny nereaguje jen na sazby. Reaguje nyní více na globální faktory, které oslabovaly více méně všechny měny tzv. rozvíjejících se ekonomik. Můžeme říci, že kdyby ČNB nezvyšovala sazby, tak by koruna oslabila více, podobně jako HUF nebo PLN. Neoslabila právě díky tomu, že ČNB zvýšila sazby.
Objevují se i doporučení, že by ČNB měla odprodat devizové rezervy, aby transmise lépe fungovala. To naráží na dva problémy. Za prvé, kurzový závazek bude chtít ČNB použít i někdy v budoucnosti, a pokud by nyní rezervy odprodala, tak by stejné chování investoři a spekulanti očekávali i v budoucnosti. Pak by ale budoucí kurzový závazek by vyšel mnohem dráž“. Spekulanti by si totiž byli jistí, že až budou chtít prodávat korunu, tak ji budou moci prodávat nazpět centrální bance. A objem intervencí by byl mnohem vyšší.
Za druhé: na jakou úroveň by ČNB měla snížit rezervy? Na úroveň před zavedením závazku? Ale v té době byl taky český finanční systém v přebytku likvidity. Díky intervencím ČNB v minulosti. V nadsázce bychom pak mohli říci, že maximální vytunění transmisního mechanismu by přineslo až snížení rezerv na nulu? To je samozřejmě nesmysl.
Transmisní mechanismus nikdy nebude automat, do kterého když hodíte zvýšení sazeb, tak vám vypadne zhodnocení koruny na desetinku přesně. Korunu neovlivňuje jen úrokový diferenciál, ale mnoho dalších faktorů. Tak tomu bylo před i po kurzovém závazku.

David Navrátil
Hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.03.2020Centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 75bb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.01.2019Analýzy ze Spořky: Brexit a teorie her Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688