TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  08.01.2019 08:42:32

Počasí: Vítr a sněžení zasáhly Česko. Doprava na mnoha místech opět kolabuje.

Silné sněžení komplikuje dopravu hned v několika krajích. Do toho se od úterního rána přidává silný nárazový vítr, který může místy dosahovat až síly vichřice. Meteorologové vydali výstrahu před tvorbou sněhových jazyků a lavinami.

Sníh a ledovka proměnily silnice v nebezpečnou past. Problémy mají kamiony, pro které jsou některé silnice uzavřeny, záchranáři zasahují u desítek nehod, bouralo i několik autobusů. Silničáři varují před kluzkou vozovkou, na některých místech se tvoří dlouhé kolony.

Silničáři varují před kluzkou silnici I/35 z Turnova na Liberec. Před krajským městem se dopoledne vytvořila kolona. Už před půlnocí byla pro kamiony uzavřena silnice I/10 přes hraniční přechod Harrachov na Liberecku. Řidiči mířící do Polska musí jet přes Hrádek nad Nisou.

Špatně sjízdné jsou také silnice na Královéhradecku a v okolí České Třebové a Svitav. Silnici I/35 blokovala ráno nehoda nákladního vozu a autobusu, naštěstí se obešla bez zranění.

Husté sněžení a dopravní nehody komplikují dopravu i na Vysočině a v jihomoravském kraji. Kvůli kluzké vozovce je na D1 u Jihlavy omezena rychlost na 80 km/h. Sypač se s osobním vozem srazil po sedmé hodině na 119. kilometru D1 ve směru na Prahu.

Před kluzkou vozovkou varují silničáři také na D3 u Českých Budějovic, na D5 u hraničního přechodu Rozvadov, na D6 mezi Karlovými Vary a Chebem, a na D8 u hraničního přechodu Petrovice.

Na Blanensku ve stoupání silnice 43 u obce Závist mají problémy kamiony.

Kromě sněžení zasáhl Česko také silný vítr. Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal v pondělí výstrahu, která platí od úterního rána do středy. Podle předpovědi meteorologů by měl být celý týden velmi větrný.

Silný vítr zasáhl v úterý ráno nejprve západ Čech, postupně by ale měl sílit na většině území. V šest ráno naměřili meteorologové nejsilnější vítr v Churáňově na Šumavě a na Milešovce v Českém středohoří, kde fičelo rychlostí přes 75 km/h.

V Českém středohoří podle meteorologického portálu Meteopress vítr dosáhl okolo sedmé hodiny ráno rychlosti vichřice - foukal zde v nárazech rychlostí 104 km/h. Podle Meteopressu foukal v ranních hodinách silný vítr také v Krušných horách, kde dosáhl rychlostí 76 km/h a na Českomoravské vrchovině, kde foukal rychlostí téměř 70 km/h. 

ČHMÚ v souvislosti se silným větrem doprovázeným sněhovými srážkami varuje před tvorbou sněhových jazyků.

 

Nejrizikovější jsou oblasti hor, kde bude v úterý vydatně sněžit a kromě sněhových jazyků se místy tvoří sněhové závěje, a to i na upravovaných cestách.

Východní část území v ranních hodinách vítr zatím nesužuje, na rozdíl od západní části zde však udeřil mráz. Po ránu byly v Česku vidět výrazné teplotní rozdíly - zatímco na teplejším západě se teploty pohybovaly okolo 2 stupňů, na chladnějším východě klesly průměrně až k -5 stupňům. Nejchladněji bylo na Ostravsku, kde teploty místy klesly až na -17 stupňů.

 

Bílé úterní ráno na jižní Moravě

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688