Patrik Madle (ČSOB)
Osobní finance  |  10.01.2019 10:30:04

Češi utráceli kartami v posledním týdnu roku 2018 o desetinu meziročně více, nejvíce za jídlo a palivo

Konec roku se pro mnoho lidí nesl v duchu příprav silvestrovských oslav a cestování. V posledních sedmi dnech loňského roku Češi platebními kartami zaplatili meziročně o desetinu vyšší částku. A hned čtyřicet procent těchto útrat nechali v supermarketech a na čerpacích stanicích. Vyplývá to ze statistik ČSOB.

Lidé nezapomněli využít ani slev zejména v internetových obchodech a mimo kamenné obchody tak utratili o více než třetinu více než v roce 2017. „I když se celková utracená částka meziročně zvýšila o desetinu, tempo nákupů zaostává za tím předvánočním. Podobnou sumu jako v posledním týdnu v roce totiž klienti dokázali pomocí platebních karet utratit během tří dnů před Štědrým večerem,” řekla Michaela Lhotková, výkonná ředitelka ČSOB pro spotřebitelské financování, platební řešení a otevřené bankopojištění.

Více v tomto období utráceli muži, kteří se postarali o 57 procent celkové útraty. Nejaktivněji pípali kartami u terminálů lidé ve věku 40 až 50 let, následovala je skupina mladších zákazníků ve věku 30 až 40 let.

Stabilní však zůstávají skupiny zboží, za které spotřebitelé utrácí nejvíce. Stále vedou potraviny, móda a elektronika. K výraznějšímu meziročnímu nárůstu o 17 procent došlo v kategorii pohonných hmot.

„Celková utracená suma za zboží z těchto čtyř hlavních skupin se oproti roku 2017 zvýšila o tři procenta,” uvedla Lhotková. Velkou čtyřku výdajových skupin doplňují v pořadí popularity sportovní potřeby, nábytek, lékárny a drogerie.

Zákazníci nezapomněli ani na nákupy po internetu. Mimo kamenné obchody, tedy hlavně v e-shopech, totiž v posledních dnech loňského roku utratili o 36 procent více než o rok dříve.

Ze zahraničních internetových obchodů je mezi klienty nejoblíbenější Aliexpress, Amazon, E-bay a Wish. V těchto obchodech ČSOB obecně eviduje rostoucí vývoj objemu transakcí, a to meziročně přibližně o 28 procent. „Zavedené e-shopy, které jsou již na trhu déle, dosahují meziročního nárůstu přibližně 5 až 15 procent. Ty novější, především čínské, pak nemají problém meziročně narůst i o dvojnásobek,” zhodnotila vývoj mezi e-shopy Lhotková.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688